U Italiju prodro i virus šišmišje bjesnoće

Još jedan potencijalno smrtonosan virus pojavio se iznebuha u Italiji, kao da joj nije dovoljan koronavirus SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.
Mačke mogu biti jako opasne
 JUSTIN TALLIS / AFP

Strah je u kosti utjerala umiljata domaća mačka, udomljena prije dvije godine u Arezzu. Neočekivano je postala agresivna, ugrizla je gospodaricu i dvoje njezine djece. Tek što su je veterinari sedirali, mačka je uginula. Dio njezina mozga poslan je na analizu. pa je Nacionalni referalni centar za bjesnoću Eksperimentalnoga zooprofilaktičkog instituta u njemu izolirao inače rijedak lyssavirus, koji je dosad u svijetu samo još jednom utvrđen medicinski: u nekog šišmiša na Kavkazu 2002. Dosad nije bilo spoznaje da taj specifični lyssavirus može zaraziti domaće životinje, pa nije zabilježen ni slučaj prijenosa sa životinje na čovjeka.

Oprez ipak nije na odmet.

U lyssaviruse pripada i virus bjesnoće, koji bez problema prelazi sa životinja na ljude, ali dosad nije zasvjedočeno da može preći sa čovjeka na čovjeka.

U Italiji je bjesnoća posljednji put bilježena 2008-2011, na lisicama. Od 2013 je službeno iskorijenjena u Italiji.

Bjesnoća nosi tri različita znanstvena naziva – latinski: rabies, grčki: lyssa, te zastarjeli grčki: hydrophobia. Upravo je grčki naziv dao ime rodu lyssavirusa.

Lýssa je u grčkoj mitologiji jedna od furija, nemilosrdna božica razornog bijesa i slijepe srdžbe, ona koja je navela Herakla da ubije ženu i djecu, a Akteonove pse da razderu gospodara.

Talijanske državne zdravstvene vlasti pojma nemaju kako je taj specifičan lyssavirus prispio u Toskanu. Osumnjičile su šišmiše, koji imaju jedno od staništa baš u blizini kuće gdje je stradala nesretna mačka. Naime, u Italiji poneki građani konstruiraju i umjetne kućice za šišmiše, smatrajući ih dobrodošlom zaštitom protiv komaraca i inih neugodnih noćnih kukaca. Smatra se da prosječan šišmiš u jednoj noći pojede do 2000 komaraca. Mačkama to nitko nije objasnio, pa one noću rado smažu šišmiša, naizgled manje opasnoga od recimo štakora, kojih je na primjer u Rimu 2-3 puta više nego ljudi. Pretpostavka je da je zaraženi šišmiš mogao ugristi mačku i prenijeti joj zarazu.

Sve osobe koje je mačka ugrizla, ili su s njom došle u dodir, dobile su odgovarajući lijek. Oblasna vlast u Toskani objavila je da njezin Odio za zdravstvo konstantno prati situaciju, u kontaktu s nacionalnim Ministarstvom zdravstva, koje je osnovalo stručnu grupu za lyssavirus.

Nevolja, naime, ne dolazi sama, pa tako ni covid-19, čini se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:22