U Lombardiji se ponašaju kao da nije ništa. Hodaju okolo. Otkrili su ih prateći mobitele

U Lombardiji već i guverner gubi živce. Još nije poslao vojne patrole s dugim cijevima da u policijski sat love zalutale viruse po ulicama Kikinde, ali prijetnja pravim policijskim satom je stigla.
Medicinsko osoblje spada s nogu dok se neodgovorni pojedinci ponašaju kao da se ništa ne događa
 Piero CRUCIATTI / AFP

Razlog? Čak 40 posto Lombarđana još šeću okolo, umjesto da stoje doma. Izdao ih je najbolji čovjekov prijatelj: mobitel.

Naime, oblasne vlasti Lombardije su naredile telefonskim kompanijama da prate kretanje u radijusu većem od 300 metara. A kompanije su na to i pristale, potvrđujući da Veliki Brat ne stanuje u velikom ekranu na zidu, nego u GPS-u ispod malog ekrana na mobitelu.

Doduše, lombardski oblasni prisjednik za zdravstvo Giulio Gallera, popularniji ondje nego televizijske najavljivačice prije 65 godina, kaže novinarima izrijekom: „Nismo Veliki Brat“. Excusatio non petita, nezahtijevano opravdanje, indicija krivnje još u antičkoj forenzici. Jesu, jesu, nisu mala braća.

Gallera ipak precizira: kompanije su nam pružile samo statistiku, skupne podatke, anonimne. Dakle, mogle bi i imenom i prezimenom? Mogle su i dosad, ali samo po nalogu istražnog suca, u kaznenoj istrazi. Ali što ako i izlazak iz kuće postane kazneno djelo? Doduše, za to treba Parlament. U Italiji se Vlada još nije dosjetila pokušati sebi prisvojiti svu vlast, po Leninovu obrascu: „Sva vlast sovjetima!“.

Rezultat velebratske kontrole: Attilio Fontana, predsjednik Oblasnog vijeća („guverner“) Lombardije, uputio je usrdan prijeteći apel: „Na žalost, brojnost zaraza se ne smanjuje, i dalje je visoka. Uskoro nećemo biti kadri odgovarati onima koji se razbole.“ I poručio: „Stojte doma!“ Uz dodatak: „Prijatelji, kažem vam to na pristojan način, ali uskoro će trebati promijeniti ton, jer ako ne razumijete kada vam se pristojno kaže, morat ćemo biti agresivniji da vam to utuvimo u glavu. Ne zahtijevamo žrtvu od vas tek tako, nego radi spašavanja ljudskih života. Svaki izlazak iz kuće rizik je za vas i za druge.“ I još: „Zasad vam to ponavljamo uobičajenom mirnoćom, ali ako se ovako nastavi, zahtijevat ćemo od vlade stroge mjere.“

Talijanima koji prekrše samoizolaciju naplaćuju globu od 280 eura. Mogu ih staviti u zatvor, ali tamnice su ionako prekrcane, čak i Iranci otpuštaju zatvorenike, jer ako onamo uđe virus, ostavit će krvnika bez posla. U Hrvatskoj globa je 8000 kuna, više od 1000 eura. Profesor Igor Rudan izvješćuje da je u Kini karantena poštovana, jer je prekršiteljima koji bi nekoga zarazili sljedovala i smrtna kazna (a iz Wuhana doktori nisu išli skijati u Austriju, takvima bi ondje iz povijesnog muzeja izvadili Gupčevo užareno prijestolje, u najmanju ruku).

Dakle, guverner Fontana prijeti da će se uvesti „coprifuoco“. Barem su Talijani iskusni u lukavu izvrdavanju. Tako su jednoga koji je šetao psa našli 30 kilometara od kuće. Sa psom, uredno.

Naivniji će izići bez mobitela, a oni opakiji će ponijeti mobitel ukućana koji im se zamjerio. Ne mora biti tragično. Moda strijeljanja još nije uvezena iz Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:48