Ugledni analitički insititut: HDZ će vjerojatno formirati vladu sa Škorom, ali ni novi izbori nisu isključeni

“Restart koalicija će vjerojatno osvojiti najviše mandata na izborima 5. srpnja, ali vladajući HDZ, za koji se očekuje da će biti drugi, ima bolje šanse da formira novu koalicijsku vladu”, tako stoji u ocjeni hrvatskih izbora koju je objavio Teneo Intelligence, jedna od najuglednijih i najutjecajnijih privatnih tvrtki za političke i ekonomske procjene. I, što je još važnije reći, vrlo precizna u svojim procjenama.
Andrej Plenković i Davor Bernardić na sučeljavanju
 RTL press / CROPIX

Analitičari Tenea pregledali su programe dvaju vodećih stranaka, SDP-a i HDZ-a te zaključili da su “slični”, ali da bi se HDZ-ov mogao protumačiti kao više orijentiran prema potrebama poslovne zajednice.

Kad je riječ o situaciji nakon izbora, Teneo smatra da Restart koalicija nema dostatan koalicijski potencijal posebno jer je unaprijed odbacila mogućnost suradnje s Domovinskim pokretom (DPMŠ).

“Vladajući HDZ nije isključio potencijalnu suradnju s DPMŠ-om usprkos nekim žestokim predizbornim retoričkim sukobima. Da bi ostvarila potrebnih 76 mandata, koalicija HDZ-DPMŠ vjerojatno će trebati podršku još nekoliko neovisnih zastupnika ili malih stranaka, ali to će biti izvedivo. Bez obzira na to, koalicija HDZ-DPMŠ nije unaprijed sigurna i njihovi postizborni razgovori mogli bi biti složeni i dugotrajni”, zaključuje Teneo.

I donosi sljedeće scenarije i njihovu izglednost:

  1. vlada koju vodi HDZ: 50%
  2. vlada koju vodi SDP: 30%
  3. velika koalicija: 10%
  4. novi izbori: 10%

Analitičari navode da je velika koalicija malo vjerojatna zbog snažne polarizacije hrvatske politike. Ne isključuju ni nove izbore.

Teneo zaključuje da u slučaju bilo kojeg od tri scenarija neće biti velikih promjena u politici. Prioritet bilo koje vlade bit će ekonomski oporavak nakon zdravstvene krize. Obje će stranke vjerojatno proširiti neke od postojećih mjera potpore privredi, promicati sheme zadržavanja/otvaranja radnih mjesta i pokušati smanjiti poreze na rad i potrošnju. Obnova Zagreba nakon potresa imat će važnu ulogu u oživljavanju ekonomije, piše Teneo.

Zatim slijedi dio s kojim se baš i ne slažemo. Naime, Teneo navodi da će obje stranke, dugoročno, raditi na smanjenju birokratskog aparata i fokusirati se na digitalizaciju javnih službi.

Na planu vanjske politike neće biti promjena, glavni će ciljevi biti članstvo u OECD-u, ulazak u eurozonu i Schengen.

Zaključak je više nego jasan: međunarodni akteri jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:06