Vijeće sigurnosti održalo hitan sastanak zbog situacije na Kosovu

Predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi, sjedeći svaki na svom kraju stola, u ponedjeljak su se tijekom hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a dodatno ukopali u svoje vlastite stavove. Sjednica je održana po hitnom postupku nakon odluke Prištine da formira vlastitu vojsku.
Vijeće sigurnosti UN-a, sjedište u New Yorku
 Carlo Allegri / REUTERS

- Moram reći da sam jako zabrinut, čak pomalo i uplaše,n za budućnost mog naroda ali i čitave regije - kazao je Aleksandar Vučić.

Srbija, koja je uz podršku Ruske Federacije sazvala sjednicu Vijeća, pozvala je na pojačanu uključenost UN-a u pregovore koje je od 2012. godine preuzela Europska unija.

- Vojska Kosova pridonijet će stabilnosti regije te 'nikad neće biti prijetnja' - rekao je predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

- Spremni smo za dijalog - rekao je poručivši da će sve strane trpjeti ako se ovaj povijesni trenutak ne iskoristi.

Članice Vijeće sigurnosti UN-a u svojim su izlaganjima pokazale podijeljenost.

Osuđujući 'vrlo ozbiljno kršenje rezolucije 1244' iz 1999. godine kojom je odobrena uspostava sigurnosnih snaga Kosova Rusija je kazala kako prijeti 'stanje koje može eksplodirati u svakom trenutku'.

- Ukoliko te snage uđu u srpska područja, Beograd će ih braniti - rekao je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja.

SAD je potvrdio potporu transformaciji 'kosovskih snaga sigurnosti', uz naglasak da bi one trebale predstavljati interese svih zajednica na Kosovu. Kina je pozvala sve sukobljene strane da se suzdrže od retorike koja doprinosi napetostima.

Predstavnici europskih zemalja u priopćenju objavljenom prije sjednice pozvali su na dijalog.

- Ključno je da Srbija i Kosovo ostanu predane zajedničkom radu na sveobuhvatnom i pravno obvezujućem sporazumu o normalizaciji i stvore uvjete za obnovu dijaloga uz pomoć visokog predstavnika Europske unije, što je moguće prije - navodi se u njihovu priopćenju.

Prema zakonu koji je usvojio u petak kosovski parlament nova će vojska biti odgovorna za 'osiguranje teritorijalnog integriteta zemlje' te za 'zaštitu imovine i interesa Republike Kosovo'. Snage koje danas broje 2.500 pripadnika trebale bi se uskoro povećati na 5.000 uz dodatnih 3.000 rezervista.

Podsjetimo, Kosovo je neovisnost proglasilo 2008. godine, a njihovu neovisnost danas priznaje 115 država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:02