Više od 3.000 korisnika Ubera godišnje, samo u SAD-u, nakon vožnje prijavi seksualno uznemiravanje

U prosjeku, svaki osmi korisnik Ubera u Sjedinjenim Američkim Državama prijavi vozača za seksualno uznemiravanje tijekom korištenja njihovih usluga.
- Većina kompanija ne želi javno govoriti o problemima poput seksualnog nasilja zato što strahuju da će se narušiti imidž njihove tvrtke, ali mi smatramo da je došlo vrijeme za drugačiji pristup - smatra uprava.
 Mohamed Abd El Ghany / REUTERS

Samo u 2018. godini je, u tom kontekstu, bilo prijavljeno 3,045 slučajeva seksualnog uznemiravanja, koji variraju od neželjenih poljubaca, preko neprimjerenih dodira, do penetracije bez suglasnosti i silovanja. Do onih najtežih oblika seksualnog nasilja, protekle je godine samo u SAD-u došlo 235 puta, što odgovara prosječnoj učestalosti od i do četiri puta tjedno.

S obzirom na činjenicu da je Uber proveo prvo istraživanje takve vrste, te je brojke gotovo nemoguće staviti u širi kontekst, zato što njihove usluge svakodnevno koristi više od 3 milijuna građana. No, uprava popularne kompanije zabrinuta je zbog novih saznanja i najavljuje da će ozbiljno pristupiti tom problemu.

- Većina kompanija ne želi javno govoriti o problemima poput seksualnog nasilja zato što strahuju da će se narušiti imidž njihove tvrtke, ali mi smatramo da je došlo vrijeme za drugačiji pristup – smatra uprava, dodavši da su u protekle dvije godine odbili više od milijun potencijalnih vozača, zato što nisu zadovoljili njihove rastuće standarde sigurnosti.

Uprava Ubera ističe da više od 99,9 posto putovanja Uberom diljem svijeta završi bez ikakve prijave, dok samo 0,1 posto rezultira kaznenom prijavom. Osim seksualnog nasilja, analiza je utvrdila je postotak smrti u Uberovim vozilima. Protekle je godine u njihovim automobilima život izgubilo 107 korisnika u 97 sudara, što je uistinu mali postotak. Uber najavljuje da će nastaviti s analizom i da će je objavljivati svake dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:05