Visoki predstavnik EU Josep Borrell smatra da je Hrvatska jako dobro vodila predsjedavanje u teškim okolnostima

Visoki Predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je pohvalio Hrvatsku što je uspjela održati fokus Europske unije na regiji zapadnog Balkana, bez obzira na okolnosti.
Visoki predstavnik EU Josep Borrell i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević
 Goran Mehkek / CROPIX

On će sutra biti jedan od sudionika nesuđenog Zagrebačkog summita koji će se, umjesto u Zagrebu, održati virtualno putem video konferencije. Borrell je rekao da nije baš ugodno na ovaj način održavati sastanke ali da je važno što EU ponavlja svoju privrženost Europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Ipak zajednička deklaracija s tog summita će imati naziv “Zagrebačka deklaracija”.

“Prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom nije moglo biti teže zbog nepredviđenih događaja: prvo korona virus, a potom i potres u Zagrebu. Hrvatska obnaša svoje predsjedanje jako dobro bez obzira na brojne izazove. Zahvalni smo Hrvatskoj što je ukazala na važnost Zapadnog Balkana za EU i za svoj program predsjedanja, što je bila glasni zagovornik procesa proširenja i podijelila svoje iskustvo u tome” rekao je Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

“Odlukom o otvaraju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, naš zajednički odgovor na korona virus kao i summit, pokazuju kako je Zapadni Balkan jasno ostao visoki na dnevnom redu EU tijekom Hrvatskog predsjedanja” rekao je Borrell.

Viski Predstavnik EU je u razgovoru s malom skupinom novinara rekao kako je korona virus “kao nepozvan gost bez najave došao i na summit” misleći na utjecaj koji je taj virus imao da se summit ne održi u Zagrebu ali i na sam tekst Deklaracije koji se odnosi i na zajedničku borbu protiv virusa i posljedica pandemije.

Mnogi diplomati se slažu da ishod ovog samiti nije u skladu s očekivanjima i ambicijama koje je Hrvatska imala kada je odlučila organizirati isti na 20 godišnjicu prvog Zagrebačkog summita. Ali u datim okolnostima to je maksimum koji je moguć. S jedne strane fizičko je bilo teško sve organizirati a s druge je jasno da postoje važne države koje nisu htjele da ovo bude summit o proširenju Europske unije.

Zato odgovornost što neće biti većih konkretnih rezultata summita, u smislu prekretnice u proširenju, ne treba prebaciti na Zagreb već na okolnosti u kojima je Hrvatska vodila svoje predsjedavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:46