Zastupnici Europskog parlamenta: Malteški premijer Muscat mora dati ostavku

Zastupnici su zabrinuti zbog vjerodostojnosti istraga oko ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizie i nedostatka napretka u povezanim optužbama.
Joseph Muscat, premijer Malte koji je najavio odlazak, ali s odgodom
 Christian Hartmann / REUTERS

U rezoluciji usvojenoj s 581 glasova za i 26 protiv i 83 suzdržanih, Parlament upozorava da, sve dok malteški premijer Joseph Muscat ostaje na dužnosti, postoji stvarni rizik od ugrožavanja istraga.

Tekst rezolucije upućuje na optužbe za korupciju i pranje novca protiv malteškog premijera, posebno protiv njegova predstojnika Ureda predsjednika i bivšeg ministra turizma, ostalih članova vlade i privatnih tvrtki i pojedinaca povezanih s njima. Zastupnici žale što paralelne istrage „nisu napredovale ili nisu ni pokrenute"

Zaštita demokracije, vladavine prava i temeljnih prava

„Događaji na Malti posljednjih godina doveli su do ozbiljnih i trajnih prijetnji vladavini prava, demokraciji i temeljnim pravima", poručuje Parlament, naglašavajući zabrinutost oko slobode medija, neovisnosti policije i pravosuđa, slobode mirnog okupljanja i diobe vlasti.

Zastupnici pozdravljaju nedavne primjedbe potpredsjednice Komisije Vere Jourove, navodeći kako bi neuspjeh Malte u provođenju pravosudnih reformi mogao poslužiti kao temelj za pokretanje postupka iz članka 7. Ponovno ističu potrebu uspostave trajnog, neovisnog mehanizma EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava, kako bi se zaštitile vrijednosti EU-a.

Parlament također traži da se ukinu malteški programi za dodjelu državljanstva i prava boravka ulagačima, jer oni zapravo podrazumijevaju prodaju građanstva EU-a i predstavljaju ozbiljan rizik za borbu protiv pranja novca i prekograničnog kriminala te za integritet schengenskog prostora.

Naposljetku, tekst pozdravlja osnivanje godišnje nagrade „Europske nagrade za istraživačko novinarstvo – Daphne Caruana Galizia” Potrebni preduvjeti za uspostavu nagrade trebaju se dovršiti što je prije moguće.

Video zapis rasprave (17.12.2019)

https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?debate=1576569777370

Datoteka postupka

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2019/2954(RSP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:20