OPTIMISTIČKA NAJAVA

Američki specijalni izaslanik za klimatske promjene vjeruje da će u Glasgowu biti dogovoreno najznačanije smanjenje emisija do sada
John Kerry
 Isa Harsin/Sipa Press/Profimedia

John Kerry, specijalni izaslanik za klimatske promjene američkog predsjednika Joea Bidena, dao je optimističnu procjenu oko ishoda konferencije Cop26, koji će se održati u Glasgowu krajem ovog mjeseca, rekavši kako očekuje "iznenađujuće najave" od velikih država.

-Svijet je spreman napraviti veliki iskorak prema smanjenju emisija štetnih plinova na UN -ovom summitu Cop26, a svjetski čelnici preuzet će nove obveze koje bi mogli učiniti ciljeve Pariškog sporazuma iz 2015. lako ostvarivim-rekao je John Kerry.

Kerry je izjavio u intervjuu za Guardian i kako vjeruje da će u Glasgowu biti dogovoreno najznačajnije smanjenje emisija do sada, i kako će u tome dogovoru prisustvovati više zemalja nego što su se mnogi mogli uopće nadati.

No Kerry, jedna od ključnih osoba u pregovorima, upozorio je i kako postoji "još mnogo posla u sljedeća četiri tjedna", te da zajednički dogovor još nije "potpisan, zapečaćen i isporučen".

-Hoće li se svaka država obavezati na ispunjenje dogovora? Odgovor je ne, to se zasigurno neće odmah dogoditi- dodao je.

Kerry je rekao i da bi Cop26 mogao biti uspješan čak i ako se kineski predsjednik Xi Jinping ne pojavi.

-Nadam se da je predsjednik Xi angažiran oko klimatskih pitanja te da osobno donosi odluke. Tijekom telefonskog razgovora s predsjednikom Bidenom pokazao je kako je voljan surađivati s SAD-om na postizanju konsenzusa oko borbe protiv ubrzanja klimatskih promjena, te kako se slaže s našim idejama - zaključio je Kerry.

Podsjetimo, novim propisom EU-a o klimi povećava se cilj smanjenja emisija EU-a do 2030. s 40 % na najmanje 55 %. Doprinosom novih ponora ugljika cilj bi se mogao povećati na 57 %.

Europski parlament je podržao zakon o klimi, neslužbeno dogovoren s državama članicama u travnju, s 442 glasa za, 203 protiv i 51 suzdržanim. Njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:43