IZVJEŠĆE MMF-a

MMF je otkrio kako je proizvodnja i sagorijevanje ugljena, nafte i plina 2020. subvencionirana s ukupno 5,9 milijardi američkih dolara
Zagađeni zrak u Pakistanu
 Arif Ali/Afp/Profimedia

Industrija fosilnih goriva svake minute biva subvencionirana s 11 milijuna dolara, pokazuje analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je otkrio kako je proizvodnja i sagorijevanje ugljena, nafte i plina 2020. subvencionirana s ukupno 5,9 milijardi američkih dolara. Eksplicitne subvencije koje snižavaju cijene goriva činile su 8% ukupnog iznosa, a porezne olakšice još 6%. Stručnjaci su kazali kako su subvencije "dodale ulje na vatru" klimatskoj krizi, i to baš u vrijeme kada je smanjenje emisije ugljika nužnost..

Postavljanje cijena fosilnih goriva koje odražavaju njihovu stvarnu cijenu smanjilo bi globalnu emisiju CO2 za više od trećine, smatraju analitičari MMF -a. Ovo bi bio veliki korak ka postizanju međunarodno dogovorenog cilja od zadržavanja globalnog zagrijavanja ispod 1,5C, što je ključni je cilj UN -ovog summita o klimi Cop26 ovoga mjeseca.

Dogovaranje pravila za tržišta ugljika, drugi je cilj Cop26. "Reforma cijena fosilnih goriva mora se dogoditi odmah", rekli su istraživači MMF -a. Prestanak subvencija za fosilna goriva također bi spriječio gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje od prljavog zraka i tako bi se prikupili bilijuni dolara za vlade, poručili su iz MMF-a.

Europarlamentarci smatraju kako bi se izravne i neizravne subvencije za fosilna goriva trebale postupno ukidati na svim razinama do 2025. godine, a ostale ekološki štetne subvencije trebale bi se postupno ukidati do 2027.

Očekuju da Komisija do prosinca 2022. procijeni koje su subvencije štetne.

Izvjestiteljica Grace O’Sullivan (Zeleni) istaknula je kako smo na početku presudnog desetljeća u borbi protiv ekološke krize.

-Ovaj osmi Akcijski plan za okoliš u skladu je s izazovima s kojima se suočavamo, pruža ambiciozni okvir koji prepoznaje potrebu za sustavnim promjenama. Uvjerena sam da ovaj plan, ojačan nadzornim mehanizmima, može igrati značajnu ulogu do 2030. - istaknula je O’Sullivan.

Akcijski program EU-a za okoliš oblikovao je politiku okoliša EU-a od ranih 1970-ih. Sedmi plan je istekao krajem 2020. , a novi, osmi bit će na snazi do 31. prosinca 2030.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:39