SVE PO STAROM

Klimatske strategije određuju se prema tržišnoj vrijednosti dionica, zaključuju istraživači
Prosvjednici ispred sjedišta BlackRocka u New Yorku, 2021.
 Erik Mcgregor/Ddp Usa/Profimedia

Investicijski ’zeleni fondovi’ zapravo potkopavaju borbu protiv globalnog zatopljenja, dokazuje posljednje istraživanje. Spomenuti fondovi tako dodjeljuju tek neznatne svote novca ’najzelenijim’ tvrtkama, dok istovremeno izdašno potpomažu one korporacije čiji se utjecaj na okoliš bezrezervno može okarakterizirati kao štetan.

Takvi fondovi, znani pod skraćenicom ETF (Environmental Technologies Fund) izgladnjuju sektore i tvrtke pri pokušaju prelaska na čistiju, zelenu ekonomiju, zaključuje se u istraživanju pod imenom Doing or Feeling Good? Detecting Greenwashing in Climate Investing, iza koga stoji EDHEC, francuska poslovna škola i Think-Tank.

U gore navedenom istraživanju analiziran je rad globalno moćnih fondova kao što su Amundi, BNP Paribas, BlackRock, HSBC i DWS Xtrackers, dakle onih fondova koji se hvale da su predvodnici u borbi protiv ubrzanja klimatskih promjena. Imovina tih samoproglašenih "održivih" fondova, prema podacima Morningstara, utrostručila se između kraja 2018. i sredine 2021. na 2,3 trilijuna američkih dolara.

Istraživanje tako jasno dokazuje kako sektori čije aktivnosti imaju dokazano štetan utjecaj na okoliš, tj. čija razina emisija ugljičnog diokisida s vremenom ne opada, i dalje dobivaju izrazito velika financijska sredstva. Što više, nerijetko usporedno s rastom njihovih emisija ugljika, rastu i uplate fondova.

- Klimatske strategije, baš kao i strategije uobičajenog poslovanja, uglavnom su pod utjecajem tržišne vrijednosti dionica. Realni klimatski koeficijenti fondovima su manje važni. S obzirom na to da gospodarstvo nije usklađeno s ciljevima klimatskih promjena, malo je vjerojatno da će to biti fondovi koji posluju prema zakonima tržišta- izjavio je Felix Goltz, jedan od autora istraživanja.

Europski parlament u lipnju 2020. odobrio je dugo raspravljanu i dugo očekivanu Uredbu o taksonomiji koja će odrediti koja se financijska ulaganja mogu označiti kao ekološki održiva. Iz Europske federacija za transport i okoliš, poručili su tom prilikom kako će zakon o zelenoj "taksonomiji" EU -a biti kamen temeljac održivog financiranja koji će pomoći usmjeriti investicije prema novom, čistom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:52