SNAŽNA PORUKA

Američki ministar obrane doputovao u Gruziju: ‘Umirit ćemo zemlje na prvoj crti ruske agresije‘

Pentagon na ovaj dio svijeta gleda kao na moguću vruću točku, napose nakon ruskog pripojenja Krima (ukrajinskog teritorija) 2014.
Lloyd Austin
 Mandel Ngan/AFP

Američki ministar obrane Lloyd Austin doputovao je u ponedjeljak u Gruziju, prvu postaju na njegovu putovanju crnomorskom regijom kako bi učvrstio saveze sa zemljama izloženim ruskom pritisku.

Austin, prvi čelnik Pentagona koji nakon 2014. dolazi u posjet toj zemlji, pokušat će obnoviti program vojne obuke i potvrditi solidarnost Sjedinjenih Država s Tbilisijem koji niz godina želi postati punopravni član NATO-a.

"Umirit ćemo zemlje na prvoj crti ruske agresije i osnažiti njihov suverenitet", rekao je neimenovani visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane uoči puta.

Ruske snage su stacionirane u dvjema gruzijskim separatističkim regijama, Abhaziji i Južnoj Osetiji. Moskva se protivi tome da Gruzija od zemlje partnera NATO-a postane njegova punopravna članica.

Austin iz Tbilisija ide u druge dvije zemlje na Crnome moru, Ukrajinu i Rumunjsku, s istom porukom potpore tim zemljama u politici prema Rusiji.

Pentagon na ovaj dio svijeta gleda kao na moguću vruću točku, napose nakon ruskog pripojenja Krima (ukrajinskog teritorija) 2014.

Ruske zračne i pomorske snage sve više izazivaju članice NATO-a na Crnome moru.

U lipnju su zaprijetile nizozemskim i britanskim ratnim brodovima koji su plovili blizu Krima.

Washington pridaje veliku važnost suradnji sa zemljama koje graniče s Rusijom, premda je strategiju usmjerio na indopacifičko područje kako bi odgovorio na brzo jačanje vojne moći Kine.

O tom će pitanju američki ministar u četvrtak i u petak razgovarati u Bruxellesu, na sastanku na vrhu s NATO-ovim ministrima obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:47