Ministri EU-a: potreban koordinirani pristup aplikacijama za praćenje pandemije

Autor:

06.05.2020.

A man uses a Swedish version of the Covid Symptom Tracker app on his smartphone in Stockholm, Sweden, on April 29, 2020. - Sweden's Lund University developed the app to provide information about the spread of the novel coronavirus Covid-19 in Sweden. (Photo by Fredrik SANDBERG / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Fredrik SANDBERG / AFP

Ministri EU-a zaduženi za telekomunikacije ustvrdili su na videokonferenciji održanoj u utorak da je potrebno koordinirano pristupiti upotrebi mobilnih aplikacija za praćenje širenja koronavirusa, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministri zemalja članica EU-a raspravljali su upotrebi mobilnih aplikacija i "podataka o mobilnosti" u svrhu suzbijanja epidemije koronavirusa, navodi se u priopćenju.

"U tom smislu, naglasili su potrebu koordiniranog pristupa na razini cijele EU te uloge takvih aplikacija u postupnim opuštanjima mjera", dodaje se.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Europske komisije, izvršna potpredsjednica Margarethe Vestager i povjerenik za unutarnje tržište i usluge Thierry Breton.

Breton je poručio da se pandemija može zaustaviti "samo ako djelujemo zajedno, žurno, odvažno, odgovorno, ali prije svega u duhu nepokolebljive solidarnosti".

Ukazao je na značaj svih digitalnih tehnologija "uključujući i aplikacije za praćenje kontakata, koje će omogućiti siguran i zaštićen sustav, gdje god se nalazili u EU te neovisno na kojim se uređajima koristi".

Vestager je istaknula da je ova kriza pokazala "blagodat oslanjanja na digitalnu tehnologiju u funkciji održavanja mnogih bitnih društvenih i ekonomskih aspekata naših života".

Hrvatski ministar Oleg Butković kazao je da je kriza izazvana pandemijom "dokazala kako je nacionalna i europska digitalna infrastruktura visokog kapaciteta neophodna u kriznim vremenima".

Ministri su zaključili da je digitalni sektor ključan u borbi protiv pandemije te da će imati ključnu ulogu i u oporavku, navodi se u priopćenju.