Brussles effect

Europska komisija predstavila novu strategiju za normizaciju, važan alat EU

Norme su samozatajni temelj jedinstvenog tržišta i globalne konkurentnosti EU-a

Europska povjerenica Margrethe Vestager

 John Thys

Europska komisija je u srijedu, 2. veljače, predstavila novu strategiju za normizaciju s ciljem da europske norme, “samozatajni alat jedinstvenog tržišta i globalne konkurentnosti EU-a”, budu globalno referentne.

“Norme su samozatajni temelj jedinstvenog tržišta i globalne konkurentnosti EU-a. Proizvođačima služe za postizanje interoperabilnosti proizvoda i usluga, snižavanje troškova, povećavanje sigurnosti i poticanje inovacije. Iako ih ne vidimo, sveprisutne su u našoj svakodnevici: one definiraju stvari kao što su frekvencije bežičnih mreža, povezane igračke i vezovi na skijama”, navodi Komisija.

Komisija dodaje da je cilj je nove strategije učvršćivanje globalne konkurentnosti EU-a, poticanje otpornog, zelenog i digitalnog gospodarstva i usađivanje demokratskih vrijednosti u tehnološke primjene.

Strategija je prvenstveno usmjerena na zaštitu europske pozicije u postavljanju standarda digitalne i zelene industrije, posebice u odnosu na kineske i američke konkurente.

“Norme su alat na temelju kojega naši uređaji i tehnologije ne samo što su sigurni nego i utjelovljuju demokratske vrijednosti EU-a, neovisno o tome je li riječ o zaštiti podataka koje obrađuju umjetne inteligencije ili zaštiti naših pametnih uređaja od hakera. Norme nam trebaju i za pripremu i izvedbu važnih investicijskih projekata, npr. ulaganja u vodik i baterije, i za povećanje vrijednosti ulaganja u inovacije time što će poduzeća EU-a imati prednost prvoga na tržištu”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Komisija ističe da je utvrdila hitne normizacijske potrebe u području cjepiva i lijekova za covid-19, recikliranja kritičnih sirovina, lanca vrijednosti čistog vodika, niskougljičnog cementa, certifikacije čipova i podatkovnih normi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 14:11