U zagrebačkom Sheratonu održana konferencija naziva "Inovacije u zdravstvu" u sklopu hrvatskog predsjedanja EU

Autor:

  • Tea Trubić Macan

03.03.2020.

Zagreb, 030320.
Hotel Sheraton, Kneza Borne.
Poslovni dorucak Americke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) Inovacije u zdravstvu.
Na fotografiji: Andrea Doko Jelusic, izvrsna direktorica komore.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Andrea Doko Jelusić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj

Inovacije u zdravstvu, uloga zdravstvene industrije kao generatora europskog gospodarskog rasta bile su fokus poslovnog doručka koji je u velikoj dvorani zagrebačkog hotela Sheraton okupio hrvatske i međunarodne stručnjake i političke dužnosnike.

Glavni zaključak konferencije bio je da je ugroza epidemije koronavirusa najbolji primjer kako inovacije u zdravstvu, poput pronalaska cjepiva protiv COVID-19, mogu unaprijediti učinkovitost zdravstvenih sustava.

Skup je povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU organizirao AmCham, najstarija strana komora u Republici Hrvatskoj, uz zlatno pokroviteljstvo farmaceutske kompanije MSD Hrvatska.

- Inovacije su sveprisutne, medicina se danonoćno razvija, a rezultate moderne tehnologije možemo svakodnevno vidjeti – zaključila je državna tajnica Vera Katalinić Janković koja se sudionicima obratila i u ime ministra Beroša koji je zbog novog slučaja zaraze koronavirusom bio spriječen prisustvovati na konferenciji.

Državni tajnici Mario Antonić te Vera Katalinić Janković, viši direktor kompanije Oracle Peter Fuzes te predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja bili su sudionici panel diskusije koja se, osim epidemije koronavirusa, posvetila i pitanjima budućnosti zdravstva u EU, ulozi inovacija, digitalizacije i umjetne inteligencije u javnom zdravstvu, ali i Masterplanu EU u borbi protiv raka.

- Osim inovativne tehnologije i lijekova, u koje ulažemo čak 3 milijuna kuna, treba nam unaprjeđenje dijagnostike i kontrole zato što se Hrvatska i dalje nalazi na samome dnu zemalja EU po pitanju malignih oboljenja – upozorila je zastupnica Strenja, dodavši da „nam treba onaj ministar koji će biti spreman provesti nepopularne zdravstvene mjere, poput radikalnog smanjenja broja bolnica u RH“.