Nova ruska vlada, stara lica: Lavrov i dalje ministar vanjskih poslova

Autor:

21.01.2020.

Russian President Vladimir Putin (R) and Russia's acting Foreign Minister Sergei Lavrov listen during a Peace summit on Libya at the Chancellery in Berlin on January 19, 2020. - Held under the auspices of the UN, the summit's main goal was to get foreign powers wielding influence in the region to stop interfering in the war -- be it through the supply of weapons, troops or financing. (Photo by HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP)
HANNIBAL HANSCHKE / AFP

Sergej Lavrov i Vladimir Putin

Rusija je dobila novu vladu.

U novoj vladi, koju je dekratom imenovao predsjednik Vladimir Putin, svoja su mjesta zadržali ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Sergej Šojgu. Njih dvojica, a posebno Šojgu, pripadaju krugu od najvećeg Putinovog povjerenja.

Dakle, potvrdila su se očekivanja: Putin mijenja sve da ne bi promijenio ništa. Lavrov tako ostaje najdugovječniji ministar vanjskih poslova na svijetu (od 2004. godine), a Šojgu će i dalje voditi ruske vojne snage. Obojica su se iskazala u provedbi Putinovih geostrateških igara. I mora im se priznati, uzevši u obzir slabost Rusije kao države, ostvarili su zavidan "uspjeh". Iako je posljedica njihovog djelovanja otmica Krima, rat u Ukrajini, smrt brojnih civila u Siriji...

Pitanje je samo koliko će dugo Genadij Gerasimov ostati na čelu glavnog stožera - ona Gerasimov po kojem je strategija hibridnog ratovanja dobila ime.

Interesantno je bilo promatrati prijelomne vijesti na kremaljskom servisu vijesti, Sputniknews. Naslov: Putin je donio dekret "O strukturi federalnih tijela izvršne vlasti". Novi premijer Mihail Mišustin, onaj koji bi trebao ipak imati nešto za reći o vladi gotovo da se ne spominje se u vijestima.

Dakle, ako je i bilo nekih koji su pomislili da će Putin stvarno ponuditi neka nova lica, prevarili su se. Resor energije, toliko važan za Rusiju jer donosi najveću zaradu, ostaje u sigurnim rukama: Alexander Novak, kao i dosad, u vladi Dmitrija Medvedeva.

Stječe se tako dojam da je cilj cjelokupne tektonske promjene sustava bio samo što bezbolnije ukloniti Medvedeva. Nepopularnog Medvedeva.

Vladimir Kolokoltsev ostaje ministar unutarnjih poslova. Dakle, sustav sigurnosti ostaje u rukama provjerenih kadrova. A ni s financijama nije drukčije. Anton Siluanov, ministar financija od 2011. će i dalje voditi taj resor. Na položaju ministra industrije i trogovine ostaje Denis Manturov.

Jedino je iznenađenje odlazak Maksima Oreškina s mjesta ministra ekonomskog razvoja.

Interesantan je i raspored: u 19.55 pod moskovskom vremenu Sputniknews objavljuje da Putin određuje da će novi ruski premijer imati devet zamjenika. A u 20.21 već se objavljuje vijest o prvom sastanku kabineta. Sjajna predstava. "Novi je kabinet dobro izbalansiran iako je doživio ozbiljnu rekonstrukciju", rekao je Putin, prenosi RT, na prvoj sjednici novog kabineta.

A sve se moglo predvidjeti u ponedjeljak navečer kad je objavljeno da je ruski predsjednik, preciznije car, poslao Donjem domu parlamenta, Dumi, svoje prijedloge ustavnih promjena.

U tom je dokumentu predložio niz mjera, primarno mjeru koja jača ulogu parlamenta u imenovanju premijera, a zatim onu koja ograničava broj predsjedničkih mandata na dva, umjesto dva uzastopna.

Prema jednoj od tih mjera predsjednik bi osnovao Državno vijeće koje bi, prema tekstu zakona, bilo zaduženo za "određivanje glavnih smjerova unutarnje i vanjske politike Ruske Federacije". U analizi Putinove najave promjene ustava na hrvatskom i na engleskom naveo sam da ruski predsjednik kani prijeći na tu poziciju nakon isteka drugog mandata 2024. godine. I da će se te pozicije moći kontrolirati sve ključne političke procese ne zamarajući se socio-ekonomskim pitanjima. Predložena uloga Državnog vijeća samo dodatno jača moje uvjerenje.

 

Tagovi/Tags: