NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Rumunjski socijalisti smatraju da okupljanje radikalne desnice EU-a ne predstavlja nikakvu opasnost

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Liviu Draganea, lider rumunjskih socijaldemokrata (PSD)
 ROBERT GHEMENT / EPA

BUKUREŠT

Liviu Dragnea, kontroverzni vođa rumunjske vladajuće socijalističke stranke, ne vidi nikakvu opasnost u stvaranju krajnje desničarske alijanse nakon okupljanja nacionalista pod vodstvom Mattea Salvinija prošle subote u Milanu.

"Vidio sam skupinu stranaka koje podupiru povećanu ulogu svojih zemalja u usporedbi s institucijama EU", kazao je Dragnea. "Neki čelnici EU-a moraju shvatiti uzrok, a građani EU-a trebali bi razmisliti rade li dobro plaćeni birokrati EU-a doista za njih ili za instituciju", dodao je. Dragnea je izbjegao pitanje hoće li se njegova stranka PSD pridružiti savezu krajnje desnice ako se odnosi s Strankom europskih socijalista (PES) pogoršaju. PES je zamrznuo svoje odnose sa PSD-om zbog zabrinutosti za vladavinu prava i odluka o članstvu PSD-a u grupaciji očekuje se na kongresu u lipnju. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

Pročitajte više

U međuvremenu, visokopozicionirani socijalistički dužnosnik EU-a izjavio je jučer za EURACTIV.com da je bivši premijer Victor Ponta, koji je napustio vladajuću Socijaldemokratsku stranku (PSD) i osnovao vlastitu stranku ProRomania, "potpuno nepouzdan". "Napustio je socijalističku stranku, zatim se pokušao vratiti i sad se pridružuje europskim konzervativcima i reformistima (ECR)", kazao je izvor.

U intervjuu za EURACTIV 3. travnja, Ponta je kazao kako će u Rumunjskoj voditi kampanju za socijalističkog Spitzenkandidata Fransa Timmermansa. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

Pročitajte više o temi:

BEČ

Rušenje vlade. Austrijski kancelar Sebastian Kurz u ponedjeljak će se sučeliti s prijedlogom o nepovjerenju vladi u parlamentu, rekao je zastupnik Peter Pilz. "Potpuno sam siguran da će to uspjeti i da ću osigurati da Kurz više neće biti kancelar u utorak”, Pilz je rekao Reutersu. Krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) izjavila je kako će podržati prijedlog. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

Nizak odaziv je najveći problem. Euroskeptik Nicolas Dupont-Aignan (Debout La France-ECR) pozvao je u utorak francuske birače da izađu na izbore za Europski parlament uz napomenu da je "proturječno demonstrirati na kiši tijekom cijele godine, a onda ne glasati". Predsjednik Emmanuel Macron također je pozvao ljude da glasuju, a čak je i radikalni lijevi kanal "Le Media" objavio posebnu emisiju u kojoj je pozvao na glasovanje.

Prema anketama, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen dobit će 23,5% glasova, a slijedi ga Macronov LREM s 23%, pa desničarski Les Republicains s 12,5%. Dupont Aignan može računati na 4,5%, radikalna ljevica i zeleni na 8%, dok bi socijalisti trebali ostati bez zastupnika u Europskom parlamentu jer su na samo 4%. (EURACTIV.fr)

MADRID

Skandal na prisegi. Na ceremoniji polaganja prisege u parlamentu u Španjolskoj nekoliko katalonskih separatističkih političara promijenilo je tekst svojih zakletvi kako bi izjavilo da su odani rezultatu nezakonitog referenduma o neovisnosti u listopadu 2017., izvijestio je EPA-EFE, partner EURACTIV-a. "Obećavam, jer zakon to zahtijeva od mene, da budem lojalan demokratskom mandatu od 1. listopada i katalonskom narodu", izjavilo je nekoliko članova Republikanske ljevice Katalonije (ERC) kada su prisezali na Ustav. (EuroEFE.EURACTIV.es)

BRUXELLES

Belgijski N-VA u skandalu. Snimka razgovora održanog 2016. godine između predsjednika konzervativnog Novog Flamanskog saveza (N-VA), gradonačelnika Antwerpena Barta Dea i državnog tajnika za azil i migracije u to vrijeme, Thea Franckena, izaziva oluju neposredno pred izbore u EU.

Novinar se infiltrirao na radni sastanak i objavio članak u to vrijeme, ali snimke su objavili tek u utorak (21. svibnja) i preuzeli su ih mediji na nizozemskom i francuskom jeziku. De Wever se na snimci dogovara s Franckenom da organizira racije na imigrante prema rasporedu odlaska charter aviona za repatrijaciju. Od prosinca Belgija, nakon što je N-VA napustila koaliciju zbog protivljenja UN-ovom migrantskom sporazumu, ima tehničku vladu. Očekuje se da će N-VA biti veliki pobjednik federalnih izbora u Belgiji koji se održavaju istodobno s europskim izborima. (Georgi Gotev, EURACTIV.com) [Više]

DEN HAAG

Zovem se obveznica, zelena obveznica. Nizozemska je postala prva od jedanaest zemalja s trostrukim A kreditnim rejtingom koja je izdala zelenu obveznicu, rekavši da će dati prednost fondovima koji mogu dokazati svoj ekološki kredibilitet. U početku se očekivalo da će prikupiti do 6 milijardi eura da bi bankari objavili kako su knjige narudžbi već nadmašile 20 milijardi eura. Belgija, Francuska, Irska i Poljska već su pokrenule slične obveznice.

To je turistička zamka! Nizozemske vlasti smanjit će turističku promociju, budući da se polja tulipana, vjetrenjače i gradska središta Nizozemske bore s rekordnim brojem posjetitelja. U novoj studiji navodi se kako bi turiste trebalo potaknuti da odu u manje popularne dijelove zemlje i u različito doba godine. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

Pročitajte: Dutch minister resigns over manipulated report of crimes committed by asylum-seekers

VARŠAVA

Moć da se ubiju inicijative EK-a. Tijekom rasprave u Vijeću EU za opće poslove o uspostavi sljedećeg Europskog parlamenta i Komisije, poljski zamjenik ministra vanjskih poslova Konrad Szymanski izjavio je kako Varšava želi da se ojača uloga nacionalnih parlamenata. "Željeli bismo da oni imaju moć odbijanja zakonodavnih inicijativa Europske komisije", kazao je, predlažući mehanizam "crvenog kartona" kakav je nekada podržao bivši premijer David Cameron. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Vladajući SMER potrošio najviše. Prema Transparency International Slovakia (TIS), vladajuća socijalistička stranka SMER-SD vodi najveću, najskuplju i najmanje transparentnu kampanju za europske izbore. Potrošivši više od 654.000 eura, SMER-SD je potrošio gotovo jednako koliko i opoziciona stranka OĽaNO (ECR) i progresivna koalicija PS + SPOLU (ALDE / EPP). Sve u svemu, TIS vjeruje da su ove izborne kampanje najtransparentnije u povijesti, jer su transparentni bankovni računi po prvi put postali obvezni. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

PRAG

Prosvjedi protiv ministrice pravosuđa. Tisuće ljudi izašlo je 21. svibnja na ulice Praga kako bi prosvjedovalo protiv imenovanja odvjetnice Marie Benešove za ministricu pravosuđa. Benešová se smatra bliskom saveznicom predsjednika Miloša Zemana. Odluka državnog odvjetnika o tome hoće li podići tužbu protiv premijera Andreja Babiša zbog navodne prijevare vezane uz subvencija EU-a očekuje se uskoro. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

ATENA

Bez rasprave o EU, opet. Na europskim izborima u Grčkoj rasprava se ponovno usredotočila na nacionalna pitanja. Ljevičarski premijer Alexis Tsipras smatra europske izbore “glasom povjerenja" za svoju vladu, dok je lider konzervativne vodeće oporbe Nova demokracija (EPP) Kyriakos Mitsotakis iznio prioritete svoje stranke za novu grčku vladu. Nova demokracija i dalje vodi u anketama, ali jaz između dviju stranaka kreće se od 8,5% do 4,9%.

Pročitajte više na Athens Macedonian News Agency, patneru EURACTIV-a.

Grčka čuva nebo nad Zapadnim Balkanom. Grčka je u utorak provela svoj prvi test leta borbenog zrakoplova nad susjednom Sjevernom Makedonijom. Nadzor nad zračnim prostorom u zemlji omogućen je u sporazumom o promjeni imena potpisanim prošlog ljeta i dio je politike NATO-a u proteklih 12 godina. Grčka već nadzire nebo nad Crnom Gorom i Albanijom. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NIKOZIJA

Nova bušenja. Cipar će provesti osam novih bušenja nafte i plina u svojoj isključivoj ekonomskoj zoni u sljedeće dvije godine, izjavio je ministar energetike Yorgos Lakkotropis. Napetosti između Ankare i Nikozije eskalirale su u posljednje vrijeme, jer Turska dovodi u pitanje suverena prava Cipra koja EU i SAD u potpunosti podupiru.

Prvak E-cijene. Prema podacima Eurostata, najveći porast (19,6%) cijena električne energije za kućanstva između druge polovice 2017. i druge polovice 2018. godine zabilježen je na Cipru. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

SOFIJA

Boravišne dozvole za građane izvan EU-a. Bugarska je među zemljama EU s najvećom stopom rasta broja važećih boravišnih dozvola koje se izdaju građanima izvan EU-a, prema Eurostatu: 41%. (Dnevnik, partner EURACTIV-a)

ZAGREB

Više glasača iz dijaspore. Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je da će na izborima za EU moći glasovati gotovo 3,8 milijuna građana, od čega je 154.358 birača iz dijaspore, što je tri puta više u odnosu na izbore 2014. godine. Samo 13 građana iz drugih zemalja EU želi glasovati u Hrvatskoj, izvijestio je Jutarnji list, partner EURACTIV-a.

Davanje prioriteta recikliranju plastike. Ministar za okoliš i energetiku Tomislav Ćorić izjavio je kako je recikliranje plastike i drugih materijala prioritet. 20% hrvatskog BDP-a stvara turizam, a zemlja se može natjecati sa svojim konkurentima samo ako ima zdravu i čistu okolinu, rekao je Ćorić, podsjećajući da je više od 37% kopnenog teritorija Hrvatske pokriveno programom NATURA 2000. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Sporiji rast u 2019. godini. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procijenila je da će slovensko gospodarstvo ove godine porasti za 3,4%, što je blagi pad u odnosu na prethodnu projekciju od 3,6%. Također se procjenjuje da će rast BDP-a sljedeće godine biti 3,1%, a ne 2,7%, kako je ranije predviđeno. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Srbija će kupiti zlato. Guvernerica Narodne banke Srbije kazala je da riznica posjeduje 20,8 tona zlata i da dužnosnici razmišljaju o dodatnoj kupnji. Od 2012. središnja banka kupila je gotovo sedam tona zlata. Guvernerica Jorgovanka Tabaković također je kazala da su devizne rezerve na najvišoj razini ikad - 11,5 milijardi eura. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:00