Sloboda vs. autorska prava

Direktiva o autorskim pravima mora zadovoljiti kriterije veleposlanika EU

Veleposlanici su se sastali u petak ujutro kako bi postigli sporazum o kontroverznoj Direktivi o zaštiti autorskih prava, prije posljednjih pregovora koji će se održati idućeg ponedjeljka.
Ilustracija: Logo na internet platformi You Tube koji označava sadržaj koji se ne može reproducirati
 Dado Ruvic / REUTERS

U međuvremenu, briselski lobisti ponovno su se suprotstavili novom prijedlogu regulative. Sitni detalji Članka 11. i Članka 13., dvije najspornije točke u Direktivi o autorskim pravima, tek se trebaju dodatno definirati dok se veleposlanici Europske unije pripremaju za sastanak koji će se održati u petak.

Članak 13. obvezuje internetske platforme poput YouTubea da implementiraju filtre putem kojih će se nadzirati sadržaj kojeg korisnici učitavaju, kako bi osigurali da se ne krše autorska prava. Prema trenutnom nacrtu regulative, oni će biti odgovorni za svako kršenje autorskih prava svojih korisnika. Istovremeno, Članak 11. obvezuje internetske platforme koje šalju isječke informacija, poput Google Newsa, za ugovaranje licenci s izvornim izdavačem.

Stajalište o Članku 11. 'prilično podvojeno'

Euractiv smatra da su Parlament i države članice EU u Vijeću ministara još uvijek 'poprilično podvojeni' u interpretaciji Članka 11. Veleposlanici 28 država Unije pokušat će u petak dogovoriti sadržaj koji će biti zaštićen od 'porezna na link'.

Člankom 11. bit će zaštićeni izdavači, a ne izvorni autori određenog djela. Iz razgovora s dužnosnicima Europske unije u četvrtak 17. siječnja, redakcija Euractiva je došla do zaključka da će Vijeće pokušati pronaći kompromis među državama članicama, sugerirajući da bi trebao štiti samo 'vrlo kratke dijelove'. Riječ je o istoj konstrukciji rečenice kao u zakonskom prijedlogu njemačke regulative.

Prije početka rasprave, države članice su pokušale spriječiti da 'linkovi' budu zaštićeni odredbom o 'susjednim pravima' u skladu s jednim od dva kriterija; onoga koji se odnosi na dužine ili onoga koji se odnosi na 'originalnost'. Ipak, očekuje se da će se u petak postići dogovor kojim će se definirati sve nedoumice.

- Što će sve obuhvaćati sporni članak ovisi ponajviše o samim državama članicama - rekao je jedan službenik Europske unije za Euractiv.

Međutim, kršenja Članka 11. moći će se provjeriti putem sudske prakse u određenom području. Nakon slučaja Infopaq iz 2009. godine, primijenila se Direktiva o autorskim pravima iz 2001. godine, koja je štitila dijelove članaka od 11 riječi.

- Ovaj zakon će im biti na umu ako i kada budu sudili o kršenjima prava- rekao je jedan od dužnosnik Europske unije.

Vijeće i Parlament postigli su dogovor da Članak 11. neće obuhvaćati linkove.

Srž Članka 13.

S obzirom na Članak 13., Vijeće je 'ugrubo' prihvatilo strukturu odredbe, uključujući i one koje su već dogovorile države članice. Međutim, potreban je konsenzus o tome kako će se osigurati da sadržaj koji stvaraju korisnici bude zaštićen odredbom zakona. Osim toga, trebala bi se uključiti 'otvorena' ili 'zatvorena' lista koja će odrediti koji tipovi korisničkog generiranog sadržaja će biti izuzeti, uključujući sadržaj koji se klasificira kao 'parodija', 'satira' ili 'meme'.

Članak 13. bio je predmet velikog previranja između lobista i ostalih aktera.

Mark Jansen, glasnogovornik Googlea je nedvosmisleno izrazio stajalište platforme YouTube o odredbi.

- Mi potičemo ključne aktere i industriju da pronađu rješenje unutar Članka 13. koji štiti autore, a da istovremeno omogućava napredak kreativne ekonomije – izjavio je Jansen.

- Platforme koje poštuju pravila nastoje pomoći autorima da identificiraju svoj sadržaj, a ne bi trebale biti izravno odgovorne za svaki pojedini dio sadržaja kojeg korisnici objavljuju na internetu. Nova bi pravila trebala ohrabriti vlasnike prava i platforme da zajednički surađuju u borbi protiv piratstva - dodao je.

Richard Gingras, potpredsjednik Google Newsa, nedavno je razgovarao s Euractivom, upozorivši pritom da bi Članak 11. mogao natjerati Google News da povuče svoje usluge iz Europske unije, što bi neodoljivo podsjetilo na slične mjere koje je Google poduzeo 2014. godine, kada je Španjolska predstavila svoj nacrt zakona o autorskim pravima.

Spor oko autorskih prava

Direktiva o autorskim pravima bila je kontroverzna od njezina samog početka. Zastupnici Europskog parlamenta zaduženi za kontrolu sadržaja direktive bili su frustrirani činjenicom da europsko zakonodavno tijelo nema jedinstveno stajalište o spornim člancima. Jedan zastupnik rekao je da je Parlament provodio pregovore bez konačnog dogovora s izvjestiteljima političkih grupacija.

Podsjetimo, reformu autorskih prava prvi put je predstavio povjerenik Europske komisije za digitalne tehnologije Günther Oettinger 2016. godine, prije nego što je prepustio svoj položaj Mariji Gabriel.

Prijedlog je tada bio odbijen na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta, unatoč tome što ga je prvotno usvojio Odbor za pravna pitanja. Konačno, parlament ga je usvojio u rujnu, pokrenuvši niz međuinstitucionalnih pregovora s državama članicama i Europskim vijećem.

Sastanak koji će se održati ovaj tjedan bit će šesti po redu. No, još uvijek se ne zna hoće li biti posljednji ili neće.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:46