EU krenula u protunapad na tehnološke divove: Njemačka blokira Facebook

Njemački antimonopolski nadzornik u četvrtak je zabranio Facebooku da objedinjuje podatke prikupljene iz svojih društvenih platformi i internet stranica trećih strana bez pristanka korisnika. Riječ je o korporativnim podružnicama kao što su Whatsapp ili Instagram, kao i web stranice i aplikacije drugih operatora

Naime, njemački Federalni ureda za borbu protiv kartela završio je svoju trogodišnju istrage o tome je li Facebook prikupljanjem ogromne količine podataka štetio konkurenciji te prisiljavao korisnike na uvjete i odredbe korištenja koje njima nisu bile razumljive.

Njemačke vlasti su tada pretpostavile da Facebook zloupotrebljava moć skupljajući korisničke podatke sa svojih podružnica Instagram i Whatsapp, kao i podatke s drugih web stranica te sve te informacije spaja s korisničkim računima na Facebooku.

Prošlog tjedna Facebook je objavio planove o sjedinjavaju s internet servisima za razmjenu poruka u jedan sustav do 2020. Riječ je o Instagramu, WhatsAppu i Facebook Messengeru.

Na konferenciji za novinare u četvrtak ujutro u Bonnu njemačke vlasti priopćile da će Facebook ubuduće trebati od korisnika tražiti "dobrovoljni pristanak" kako bi objedinio podatke prikupljene na svojim uslugama WhatsApp i Instagram.

- Ako nema pristanka, Facebook će morati znatno ograničiti svoje prikupljanje i obradu podataka -navodi se u priopćenju objavljenom u četvrtak ujutro u kartelskom uredu

Činjenica da Facebook prikuplja podatke iz različitih izvora "značajno je pridonio" ostalim platformama da prikupljaju podatke svojih korisnika i postanu moćne, a u budućnosti će 'potrošač moći spriječi da Facebook prikuplja i koristi tuđe podatke bez ograničenja', rekao je šefu njemačkog ureda Andreas Mundt.

Facebooka je najavio žalbu na odluku o zabrani. U tvrtki tvrde da se Whatsapp i Instagram pridržavaju Općih uredbi o zaštiti podataka te su već izmijenili postavke privatnosti za korisnike i žele ih još više poboljšati. Činjenica da grupa koristi informacije izvan granica svojih pojedinačnih usluga čak je u interesu korisnika: ona također pridonosi njihovoj sigurnosti, primjerice kako bi se spriječila zlouporaba računa, navode u kompaniji. Facebook također sugerira da ova praksa pomaže u borbi protiv "terorizma, zlostavljanja djece ili manipulacije izborima" - pitanja koja političari vole čuti kada je riječ o reguliranju interneta

Od njemačkog Federalnog ureda se očekuje da će se utvrditi nova pravila za Facebook o obradi podataka trećih strana. Izvješće će predstaviti samo početak provođenja europskih planova za reguliranje zakona o tržišnom natjecanju kako bi se ograničile ovlasti tehnoloških tvrtki poput Amazona, Googlea, Facebooka.

- Već vrlo pažljivo tražimo koriste li tvrtke kontrolu podataka kako bi naštetile konkurenciji. Moramo biti sigurni da su pravila tržišnog natjecanja spremna za svijet u kojem podaci postaju još važniji - rekla je europska povjerenica Margrethe Vestager na predavanju u Cambridgeu u ponedjeljak.

Drugi udarac na tehnološke divove se očekuje u petak kada će Europska komisija pokušati postići dogovor o zaštiti autorskih prava, konsenzus o tome kako će se osigurati da sadržaj koji stvaraju korisnici bude zaštićen odredbom zakona.

Direktiva Europske unije o autorskim pravima koja je izazvala mnoge kontroverze osmišljena je kako bi izjednačila uvjete između stvaratelja sadržaja, kao što su izdavači i umjetnici, te platformi koje objavljuju njihov sadržaj i ubiru prihod od zarade.

Trenutačna verzija nacrta sadrži internetske tvrtke koje su izravno odgovorne za kršenje autorskih prava u sadržaju koji se dijeli na njihovim platformama. Primjerice za You Tube bi to značilo da mora ispregovarati licence sa svim nositeljima autorskih prava za sav njegov sadržaj dok bi Google news morao kupiti licence za smještaj novinskih članaka ili biti u mogućnosti prikazati isječke.

Zbog kontroverzne direktive tehnološki giganti bi se mogli povući sa europskog tržišta. Richard Gingras, potpredsjednik Google Newsa, nedavno je razgovarao s Euractivom, upozorivši pritom da bi ta odluka mogao natjerati Google News da povuče svoje usluge iz Europske unije, što bi neodoljivo podsjetilo na slične mjere koje je Google poduzeo 2014. godine, kada je Španjolska predstavila svoj nacrt zakona o autorskim pravima.

Ako pregovori propadnu, postoji šansa da se direktiva ne može donijeti prije izbora za Europski parlament u svibnju što bi izazvalo probleme jer je pitanje hoće li novi saziv parlamenta biti sklon donošenju takve direktive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:02