Novi prijedlog

EU postaje predvodnik u sprječavanju policije da koristi umjetnu inteligenciju

Ograničilo bi se korištenje umjetne inteligencije za prepoznavanje lica s kamera postavljenih na javnim mjestima
”Današnjim prijedlozima nastoji se učvrstiti položaj Europe kao svjetskog centra izvrsnosti u području UI” rekli su povjerenici na presici.
 Olivier Hoslet/AFP

Europska komisija predložila je nova pravila i mjere za korištenje onoga što Komisija naziva "pouzdanom umjetnom inteligencijom" i ako se ostvari ovaj cilj, EU će postati predvodnik u svijetu koji stavlja umjetnu inteligenciju (UI) u pravne okvire.

Priznavši da je UI već sastavni dio života, EU želi ograničiti uporabu kako bi se spriječilo korištenje u nekim "rizičnim slučajevima" gdje se smatra da je čovjek nezamjenljiv. Ovim bi se zakonima policiji ograničilo korištenje umjetne inteligencije za prepoznavanje lica sa sigurnosnih kamera postavljenih na javnim mjestima, osim u slučajevima kad bi to odobrili sudovi. Rizičnim slučajevima korištenja smatraju se i odobravanje kredita od banaka, prijemni ispiti u školama i na fakultetima, selekcija biografija na natječajima za posao...

Kad strojevi odlučuju

Dakle, želi se spriječiti da stroj odluči hoćete li dobiti kredit za stan, upisati se na fakultet ili biti pozvani na razgovor za posao, bez da imate priliku popričati s ljudskim bićem.

Komisija predlaže i koordinirani plan s državama članicama preko kojega će, uz pravni okvir za umjetnu inteligenciju, jamčiti poštivanje temeljnih ljudskih prava, a da pritom tvrtke mogu koristiti umjetnu inteligenciju kako bi povećale ulaganja i inovacije u digitalnom razvoju.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, zadužena za digitalizaciju, naglasila je da je povjerenje u umjetnu inteligenciju imperativ.

"Ovo su važni propisi kojima Unija predvodi razvoj novih globalnih normi koje će biti jamstvo povjerenja u umjetnu inteligenciju. Postavljajući standarde, možemo otvoriti put razvoju etične tehnologije u svijetu i pritom očuvati Unijinu konkurentnost. Naša su pravila spremna za budućnost i okrenuta inovacijama te će se primjenjivati samo kad je to doista nužno: kad budu ugrožena temeljna prava i sigurnost građana Unije", izjavila je Vestager.

Njezin kolega Thierry Breton, zadužen za unutarnje tržište, smatra da je "umjetna inteligencija sredstvo, a ne cilj".

"Ona postoji već desetljećima, ali zahvaljujući računalnoj snazi dosegla je nove mogućnosti. To znači golem potencijal u područjima kao što su zdravlje, promet, energetika, poljoprivreda, turizam ili cyber sigurnost. No, donosi i rizike.

Centar izvrsnosti

Današnjim prijedlozima nastoji se učvrstiti položaj Europe kao svjetskog centra izvrsnosti u području umjetne inteligencije", rekao je Breton predstavljajući prijedlog.

Prijedlog Europske komisije je djelomično naišao na odobravanje udruga za zaštitu ljudskih prava, ali smatraju da se ne ide dovoljno daleko u zaštiti privatnosti i sprečavanju zloporaba. Komisija je predložila i kazne za tvrtke koje ne budu poštivale zakonske okvire. No, reakcije industrije su prilično skeptične jer se digitalna tehnologija razvija tako brzo da je teško definirati što je to umjetna inteligencija danas, a da to isto bude i u budućnosti. Pametni telefoni već se koriste za stvari koje bi se u prošlosti smatrale umjetnom inteligencijom. Pribojavaju se da bi "preveliko reguliranje" moglo europske tvrtke staviti u neravnopravan položaj s konkurencijom u Kini, a možda i SAD-u ako bi tamo imale veće mogućnosti šireg korištenja. Ovo je tek prijedlog Komisije, a da bi postao i zakon, treba proći kroz Vijeće gdje mora dobiti potporu država članica, te potom i Europski parlament. To može trajati i godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:41