EU pripremila program u vrijednosti od 100 milijardi eura za spašavanje radnih mjesta za svih 27 članica. Više je programa za zemlje eurozone

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyn predstavila je prijedloge za pomoć gospodarstvu EU, namijenjene prije svega očuvanju radnih mjesta.
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije
 Aris Oikonomou / AFP

Govoreći kako je ova kriza pogodila i zdrava poduzeća s uspješnim poslovanjem, smanjila i potražnju i ponudu, najavila je kako je cilj ovih mjera pripremiti sve te kompanije za nagli skok čim se poboljšaju uvjeti za gospodarstvo.

Predstavila je program SURE, odnosno privremena radna mjesta koja EU podupire povoljnim kreditima državama članicama. Cilj programa je pomoći državama čija će likvidnost biti ugrožena zbog tereta potpore očuvanju radnih mjesta i drugih mjera. Europska komisija smatra da će privremena radna mjesta, ili produljenje tih privremenih radnih mjesta, spriječiti masovne otkaze, pad prihoda domaćinstva i time ublažiti posljedice krize.

"EU će davati kredite državama koje će ih trebati za ovu svrhu. Možemo mobilizirati 100 milijardi eura a to je moguće jamstvima od 25 milijardi eura od strane država članica", rekla je Ursula von der Leyen.

Kao pomoć državama članicama spomenula je i punu fleksibilnost u korištenju novca iz kohezijske omotnice. Von der Leyen je rekla da, ako države članice masivno investiraju u svoju ekonomiju, nema svrhe tražiti od njih u ovom trenutku dodatne novce.

Predsjednica Europske komisije je rekla da računa na potporu Europskog parlamenta kako bi ovi prijedlozi postali realnost.

Europska komisija ponavlja kako je novac koji je mobiliziran do sada kao odgovor na krizu bez presedana.

Usula von der Leyn je rekla da su do sada europske institucije i države članice dosad mobilizirale ukupno, kroz razne programe, 2770 milijardi eura što je neviđeno u dosadašnjoj povijesti.

Sljedeći Višegodišnji financijski okvir mora u sebe sadržati i mjere za suočavanje s posljedicama korona virusa. Predsjednica Europske komisije je rekla kako bi proračun EU trebao biti taj europski Marshallov plan.

Predsjednica Europske komisije je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista hoće li se u raznim programima pomoći drugačije tretirati države članice EU koje nisu u eurozoni, jer se često spominju mjere Europske središnje banke i eurozone, odgovorila da je "program SURE za sve države članice, za svih 27", ali nije spomenula ostale programe.

I ovaj odgovor dokazuje da bi Hrvatska, u ovom slučaju, lakše i brže mogla do pomoći da je već članica eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:03