Hanfa ne očekuje veće probleme zbog Brexita, ali poziva na oprez

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ne očekuje sistemske rizike na domaćem tržištu kapitala zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, ali poziva na oprez, posebno ne bude li sporazuma o Brexitu i ne bude li predviđeno prijelazno razdoblje za izlazak UK-a iz EU-a, priopćeno je u ponedjeljak iz Hanfe.
Ilustracija: zastave Ujedinjene Kraljevine i Europske unije
 Eddie Keogh / REUTERS

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka, a u utorak bi britanski parlament trebao ponovno glasati o sporazumu o Brexitu.

Iz Hanfe skreću pozornost na Brexit te pozivaju na osobitu pozornost, posebno u slučaju da ne bude postignut dogovor o izlasku i ne bude predviđeno prijelazno razdoblje za izlazak UK-a iz EU-a (tzv. no-deal Brexit).

"Hanfa ne očekuje materijalizaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala. No, bez obzira na relativno nizak stupanj rizika pozivamo sve sudionike tržišta da redovito prate informacije o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije te svoje poslovanje prilagođavaju aktualnim okolnostima", ističe u priopćenju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Hanfa podsjeća da će britanski subjekti koji na području EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, izravno pružaju određene financijske usluge, u trenutku izlaska UK-a iz sustava EU-a izgubiti to pravo, osim ako na vrijeme ne ishode nove dozvole.

Stoga hrvatskim subjektima koji koriste financijske usluge društava iz UK-a sugerira da provjere jesu li ta društva osigurala preduvjete za nastavak suradnje, bez obzira na način izlaska UK-a iz EU-a. Uputno je pripremiti i alternativne mogućnosti za provođenje transakcija ili korištenja usluga, primjerice, sklapanjem ugovora sa sličnim društvima u drugim državama članicama EU-a, kažu u Hanfi.

S tim u vezi, navode kako je posebno važno hoće li biti postignut sporazum o izlasku te hoće li i u kojim područjima postojati dogovoreno prijelazno razdoblje.

Hrvatske brokerske kuće koje se bave pružanjem investicijskih usluga u UK-u, ako žele nastaviti pružati te usluge, morat će do 28. ožujka prilagoditi svoje poslovanje novom britanskom režimu, upozorava Hanfa.

Hrvatska i britanska investicijska društva notificirana u Hrvatskoj dužna su svoje klijente obavijestiti o promjenama koje za njih donosi izlazak UK-a iz EU-a, a posebno u slučaju nepostizanja sporazuma o istupanju, poručuju iz Hanfe.

Hrvatski investicijski i mirovinski fondovi, kao i svi ostali institucionalni ulagatelji koji ulažu u financijske instrumente u UK-u (što će postati ulaganje u treću zemlju), moraju voditi računa o novom pravnom okviru koji će se primjenjivati na njihova ulaganja i propisane limite ulaganja. Društva za upravljanje također trebaju imati pripremljene modele obavješćivanja ulagatelja o utjecaju novonastalih okolnosti na investicijske strategije pojedinih fondova.

Britanska društva za osiguranje i reosiguranje nakon izlaska iz EU-a također više neće moći pružati usluge na području Hrvatske, nego isključivo putem podružnice, odnosno na temelju prava poslovnog nastana. Iznimno, britanska društva za reosiguranje moći će obavljati poslove reosiguranja i putem tzv. slobode pružanja usluga, ako je britanski režim regulatornog sustava solventnosti (kao treće države) utvrđen od strane Europske komisije istovjetan s regulatornim sustavom solventnosti određenim Zakonom o osiguranju.

Distributeri osiguranja sa sjedištem u UK-u više neće biti ovlašteni pružati usluge distribucije osiguranja na području Hrvatske s obzirom na to da Zakon o osiguranju ne nudi takvu mogućnost distributerima sa sjedištem u tzv. trećim državama.

Hanfa upozorava i da bi ugovaratelji osiguranja, osiguranici, korisnici ugovora o osiguranju i reosiguranju koji su sklopljeni s društvima za osiguranje iz UK-a gubitkom odobrenja tih društava za obavljanje poslova na području EU-a "mogli imati potencijalne rizike u odnosu na ispunjenje potraživanja iz postojećih ugovora o osiguranju/reosiguranju (osim onih koja nakon izlaska UK-a iz EU-a na području Hrvatske osnuju podružnicu)".

Stoga upućuje one koji imaju sklopljene ugovore s društvima za osiguranje čije je sjedište u UK-u da kontaktiraju ta društva i njihovo nadzorno tijelo (Bank of England).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:35