Prvi test za Christine Lagarde: Imat ću svoj stil. Bit ću mudra poput sove!

Ona ulazi samouvjereno na svoju prvu novinarsku konferenciju u elegantnom tamnoplavom odjelu, popravlja maramu oko vrata, svoj stilski simbol, te poput profesorice koja stupa na katedru kreće čitati uvodnu izjavu Upravnog vijeća koju je sastavila sa svojim timom od 23 muškarca.
''Svaki predsjednik ima svoj vlastiti stil komuniciranja. Znam da su neki od vas skloni uspodedbama, ocijenjivanjima i rangiranju. Ja imam svoj stil.'' - rekla je Christine Lagarde, nova predsjednica Europske središnje banke
 Yves Herman / REUTERS

Pozicija Christine Lagarde, nove predsjednice Europske središnje banke (ECB) može se usporediti s pozicijama koje je imalo malo žena u svijetu. Među njima možemo spomenuti Benazir Bhutto, prvu ženu na čelu muslimanske države, Vigdis Finnbogadottir, prvu predsjednicu na svijetu, Simone Veil predsjednicu Europskog parlamenta, ali i neke poput Fatime al-Fihri, koja je još u 9. stoljeću osnovala prvo svjetsko sveučilište u Maroku. Nažalost, još uvijek je potrebno nanovo podsjećati na žene koje su mijenjale svijet, podsjećati na rodnu neravnopravnost i ''stakleni strop'', jer i nova istraživanja pokazuju da će tek za 107 godina žene biti ravnopravne muškarcima na političkim pozicijama. Ona svakako spada u onu kategoriju žena koje u crkvenim krugovima nazivaju ''đavoljim okotom jer nose hlače'' (kao što je to izjavio Alojzije Stepinac), ali u onim sekularnim se svrstavaju na Forbsove liste najutjecajnijih žena. Lagarde je neusporedivo dominatna u muškom svijetu bankara.

Jučerašnju prvu konferenciju za novinare su svi željno iščekivali jer je to ujedno bio njen prvi pravi nastup u javnosti od kada je stupila na svoju poziciju od studenog 2019. godine.

Odmah je jasno dala do znanja da joj je stalo i do njenog tima i kolega koji će raditi s njom predstavljajući i graciozno pružajući ruku prema novom potpredsjedniku Luis de Guindosu. Ali izrazila je toplo poštovanje prema novinarima s kojima je bilo potrebno dogovoriti suradnju – ''biti ću sretna da vam izrazim svoje mišljenje i da vi meni izrazite vlastito''.

Jučerašnja konferencija podsjećala je na početno sveučilišno predavanje gdje Lagarde u ulozi privlačne i mudre profesorice objašnjava svojim studentima način na koji će raditi s njom i obveze novog semestra, tj. novog mandata.

"Uzet ću vam samo nekoliko minuta vremena da vam kažem nekoliko stvari. Svaki predsjednik ima svoj vlastiti stil komuniciranja. Znam da su neki od vas skloni uspodedbama, ocijenjivanjima i rangiranju. Ja imam svoj stil. Kao što sam već rekla, nemojte pretjerano interpretirati, nemojte preispitivati, nemojte se referirati na drugog. Bit ću ono što jesam i zbog toga, vjerojatno drugačija.''

Time je jasno izrekla da će biti drugačija od svojih prethodnika Maria Drahija i Jean-Claude Tricheta, ali će imati svoj jedinstveni stil koji će morati biti poštivan - 'ako želite proći ispit'. Čak je postavila drugačiji i optimističniji ton od Draghija. Lagarde, bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda iznijela je svoju viziju ECB-a nakon prvog sastanka i rekla da će središnja banka zadržati kamatne stope na povijesnim najnižim razinama i održati plan koji je izradio njezin prethodnik Draghi kako bi smanjio troškove zaduživanja i potaknuo rast. Pričajući o svježem poticajnom paketu za eurozonu pričala je i o rizicima rasta. Ona je ta koja poziva europske vlade da povećaju inovacije i rast s većim stopama javnih ulaganja u periodu kad rizik za eurozonu mogu predstavljati događaji poput napredovanja trgovinskog rata ili Brexita.

No, prije nego je počela primati pitanja, postavila je još jedan uvjet: ''objasniti ću vam sve što vam imam za reći o svom dugo očekivanom strateškom pregledu monetarne politike'', ali dalje od toga ''ne mogu više od toga reći''. I nadalje, prema njenim napucima, to više nije bio dio rasprave.

Strateški pregled, objasnila je, započet će u siječnju i neće biti puko ''propovjedanje evanđelja'' već slušanje potreba građana. Bavit će se načinima na koji se ECB može nositi s klimatskim promjenama i utjecajem na nejednakost. Objasnila je da nije ništa loše u tome što želi provesti strateški pregled budući da ga banke provode redovito, a zadnji je napravljen 2003. godine.

''Kada ne budem nešto znala reći ću vam da ne znam'', rekla je Lagarde kroz smješak.

Naravno postojat će one studentice koje će se potajno zaljubiti u nju, željeti biti kao ona jednoga dana, studenti koji će imati strahopoštovanje i mucati kada podignu ruku, a postojati će i onaj student koji će joj pokušati proturječiti i izazvati njeno znanje. U slučaju konferencije to je bio novinar Wall Street Journala. No, Lagarde oštroumno ne popušta i odmah daje do znanja: ''Da. Znam na što ciljate, ali ja nisam ni golub ni jastreb, već je moja ambicija biti sova koja je često povezana s malo mudrosti''. Očekuje se da će golubovi više podržavati promicanje rasta, dok jastrebi podržavaju politike koje ograničavaju inflaciju. Lagarde je jasno iznjela svoju karakternu komponentu. Ona je naglasila da ''nije isprazna'' što joj znači da temeljito ulazi u srž problema i u suradnji s članovima svojeg vijeća dovodi do ''konsenzusa nad odlukama o monetarnoj politici''.

Lagarde je pozvala sve donositelje politika, uključujući nacionalne i vlade EU, da uvedu više politike povoljne za rast. Dodala je: "Za mnoge je potrebno plesati ekonomski balet koji donosi stabilnost cijena i ekonomski rast." Osvrnula se i na temu digitalnih valuta središnje banke, rekavši kako bi bilo nerazumno zaboraviti postojeći digitalni platni sustav koji djeluje iza kulisa.

Tijekom konferencije pozorno je slušala, nije dopuštala nikakav propust izražavajući poštovanje. Pritom nije pokazivala ni znakove umora budući da je došla na konferenciju nakon cjelojutarnje rasprave sa svojim timom. Njen govor je bio neumoran i sveobuhvatan, bez ponavljanja istih rečenica ili znakova da joj pitanja dosađuju. Lagarde je mogla pričati i dalje i naučiti sve oko sebe svojem poslu.

Draghi je proveo veći dio svog mandata kao predsjednik ECB-a moleći vladu eurozone da povećaju troškove za infrastrukturu i financiraju strukturne reforme. Za razliku od Draghija, Lagarde je ta koja posjeduje bolje komunikacijske vještine za prenošenje politike ECB-a i stvaranje konsenzua posebice u odlukama Vijeća koje je bilo duboko podjeljneno u posljednjim mjesecima mandata njenog prethodnika.

''Nadam se da ćete učiniti ljude oko sebe sretnima (za blagdane)'', rekla je simpatično i jednako elegantno odstupila s konferencije.

Zaključila je odrešito na francuski način s “Voilà!” - to bi bilo sve za danas i to vam je dovoljno jer svijet treba snažne žene u nestabilnim i kriznim razdobljima.

''Imam teoriju da je ženama uglavnom dodijeljeno mjesto kada je situacija teška. To sam primijetila u mnogim slučajevima. U kriznim vremenima žene su na kraju pozvane da riješe nered, suoče se s teškim problemima i budu potpuno usredotočene na obnavljanje situacije.'' - izjavila je jednom prilikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:45