Temeljem EU direktive od danas se sve internetske stranice u Hrvatskoj moraju prilagoditi osobama s invaliditetom

Od danas stupa na snagu novi zakon prema kojem će se sva tijela javnog sektora morati prilagoditi pristupačnost internetskih stranica osobama s  invaliditetom.
Predstavljanje novog zakona o pristupačnosti internetskih stranica za osobe s invaliditetom na Cvjetnom trgu u Zagrebu, 22.09.2019.
 Luka Balvan /Središnji ured za razvoj digitalnog društva

Temeljem direktive EU 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, Hrvatska je pristupila donošenju Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja.

Ovim zakonom Hrvatska će poboljšati stupanj digitalizacije i približiti se drugim članicama Europske unije koje su omogućile kroz direktivu da informacije na internetskim stranicama javnih službi budu dostupne svim korisnicima.

Prilikom predstavljanja zakona Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je izjavio za Euractiv da samim zakonom 'Hrvatska postaje bolje i kvalitetnije društvo', a osobito 'digitalno društvo' jer uključuje sve građane u korištenje sadržaja putem digitalnih tehnologija.

- Ovim zakonom se obvezuju sva tijela javnog sektora na obvezu prilagodbe svojih sadržaja osobama s invaliditetom i svim drugima koji na propisani način mogu pristupiti digitalnom sadržaju. To je vrijednost ovog procesa koji je tek započeo – rekao je Gršić.

Proces i priprema rezultat su međusobne suradnje Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom, povjerenikom za informiranje Zoranom Pičuljanom, Državnom školom za javnu upravu te mnogim drugim partnerima koji sudjeluju u procesu.

Zakon podrazumijeva pod digitalnom pristupačnosti da internetske stranice usklade programe koji će omogućiti mogućnost opažanja, operabilnost, razumljivost i stabilnost.

- Digitalno društvo ne može opstati ako ne uključuje sve svoje građane. Želimo omogućiti građanima da državne usluge budu dostupnije i lakše za koristiti -zaključio je Gršić.

Tijela javnog sektora dužna su uskladiti mrežne stranice do 23. rujna 2021. godine. Odredba koja je stupila na snagu prošle godine u rujnu obvezala je sve internetske stranice nastale unutar prošlih godinu dana prilagodbu. Ostali imaju rok još godinu dana da prilagode svoje internetske stranice, dok je mobilnim aplikacijama dan rok od tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:09