PROVJERA ČINJENICA Što Božo Petrov i Vilim Ribić ne razumiju kad je riječ o uvođenju Hrvatske u eurozonu

Euractiv.hr prati izjave hrvatskih i važnijih europskih političara vezanih uz EU i izbore za Europski parlament te će ih analizirati i ocjenjivati njihovu podudarnost sa stvarnim činjenicama.
Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista
 Goran Mehkek / CROPIX

U četvrtak je održana druga sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

“SDP načelno podržava taj veliki projekt, ali Hrvatska u ovom trenutku nije spremna. Vidim da se jutros s tim složio i ministar Marić koji je rekao da nećemo srljati u europsku monetarnu uniju. Za to imamo puno razloga, osim činjenice da europska monetarna uniju donosi korist izbjegavanja valutnog rizika, da se može očekivati daljnji pad kamatnih stopa, smanjuju se transakcijski troškovi. S druge strane, postavlja se pitanje je li hrvatsko gospodarstvo u ovom trenutku toliko stabilno da bi u nekim mogućim budućim krizama šteta po gospodarstvo od te kriza bila manja zato što jesmo ili zato što nismo u eurozoni“, ocijenio je Branko Grčić.

Činjenice: Uglavnom točno

Hrvatska mora provesti brojne reforme kako bi bila spremna za ulazak u eurozonu. Na tom putu može računati na pomoć Europske komisije kako je objavio Euractiv.hr

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš istaknula je da Amsterdamska koalicija podržava opredjeljenje koje smo iskazali ulaskom u Europsku uniju da jednom uđemo i u eurozonu. “No, to nije samo zamjena kuna eurima nego dugi proces. Hrvatska mora biti spremna i fiskalno konsolidirana za ulazak u eurozonu. Kada uđemo, cijelo vrijeme ćemo biti kontrolirani da ne trošimo više nego što zarađujemo i to je interes bilo koje suvisle države. Jesmo li na zadovoljavajućoj razini, to treba vidjeti s HNB-om, koji tvrdi da jesmo, ali trebamo zaslužiti ući u eurozonu i to nam treba biti interes. Također, ima puno neznanja, oni koji su protiv plaše građane. Ne treba ih plašiti nego vidjeti iskustva drugih zemalja koje se ušle u eurozonu i mijenjali svoju valutu za euro, inflacija im je bila između 0,2 i 0,4 posto, a cijene su bile povećane ispod jedan posto. Zadaća je educirati građane da budu svjesni što to znači jer to znači prvo obavezu države da bude spremna", smatra Mrak Taritaš.

Činjenice: Posve točno

Božo Petrov iz Mosta tvrdi da "Hrvatska u ovom trenutku nije spremna za uvođenje eura, i to će reći gotovo svaki građanin i Republici Hrvatskoj. Bez obzira na to što to Vlada zna, oni srljaju, trče pred rudo i lome preko koljena jer znaju da građani to ne podržavaju i da samo vanjske okolnosti utječu na nekakav način da to pokušaju napraviti. Ako Vlada ustraje i nastavi srljati, suočit će se s referendumom o euru“, zaključio je Petrov.

Činjenice: Uglavnom netočno

Hrvatska u ovom trenutku stvarno nije spremna za uvođenje eura, ali to nitko ni ne planira: najraniji je rok 2023. godina.

Odgovor Anke Mrak Taritaš: "Što se tiče referenduma koji Most najavljuje, kada smo imali referendum o ulasku u EU, tada smo pristali na ulazak u sve ono što EU znači, odnosno, Schengen i eurozonu. Svaki novi referendum unosi zabunu među građane. Treba pokazati realno stanje i realne podatke jer je neznanje veliki problem i ne treba građane plašiti uvođenjem eura i rastom cijena. Mi ionako već sada sve preračunavamo u eure, a oni koji misle da je euro bauk, plaše građane i trebaju snositi odgovornost”.

“Možda zato što je netko dobio zadatak iz Bruxellesa da uvede euro bez obzira na to što će Hrvati na kraju plaćati tu cijenu, ide se lomiti preko koljena. Mi to jednostavno ne smijemo dopustiti ako želimo budućnost za Hrvatsku i ako ne želimo duplo više blokiranih i duplo slabije gospodarstvo. Hrvatska u ovom trenutku ne smije uvesti euro“, izjavio je Božo Petrov.

Činjenice: Potpuno netočno

Ne postoji zadatak iz Bruxellesa, kako je lijepo objasnila Mrak Taritaš. To je obveza koju su preuzele sve nove članice. Od starih je izuzeće dobila samo Danska.

Svi podaci iz zemalja koje su ušle u eurozonu od 2004. godine potvrđuju da nije došlo do drastičnog povećanja cijena.

Ako je proces ulaska u eurozonu predviđen kroz četiri godine tada to nikako nije “lomljenje preko koljena”.

Hrvatska je visoko eurizirana još od 1994. godine: tada je tečaj kune vezan uz njemačku marku, a zatim je na njezino mjesto došao euro. Uvođenje eura ni na koji način neće otežati položaj blokiranih niti povećati njihov broj jer neće doći do povećanja kamata - iskustva govore da nakon uvođenja eura dolazi do pada kamatnih stopa.

Euro kao valuta dodatni je poticaj investitorima jer je potvrda otpornosti gospodarstva, a nestaju i tečajni troškovi. Iz navedenog se nikako ne može zaključiti da bi gospodarstvo postalo duplo slabije - iskustva Slovenije i Baltičkih država to opovrgavaju i potvrđuju da euro jača lokalnu ekonomiju.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da je za uvođenje eura, ali ne sada. Smatra kako s uvođenjem ne treba srljati jer nema efikasne valute koja je na korist svih zemalja EU-a. Smatra da je ključni problem što će se dogoditi ako Hrvatsku i slične zemlje pogodi ekonomska kriza i recesija. Kaže da tada te države imaju dvije mogućnosti: imati svoju valutu te manevrirati i zadržati punu zaposlenost i gospodarski rast, a u drugom slučaju mora intervenirati netko iz Bruxellesa."Mora postojati razina solidarnosti u EU koje trenutno nema. Dok se ne kompletira Europska monetarna unija, dotad ne treba ulaziti u euro", poručio je Ribić.

Činjenice: Potpuno netočno

Euro se, posebno tijekom financijske krize, pokazao kao više nego efikasna valuta na korist svih članica EU. Upravo zahvaljujući euru i njegovom sigurnosnom kišobranu lakše su pretrpjele krizne udarce o čemu postoji više istraživanja u novim članicama eurozone.

Hrvatska je tijekom krize imala svoju valutu kojom je mogla manevrirati i od toga nije imala nikakve koristi: upravo obrnuto, kriza nas je bacila na koljena. Dakle, kuna ne pomaže u zadržavanju pune zaposlenosti i gospodarskog rasta.

Kad je riječ o intervenciji “nekoga iz Bruxellesa” riječ je o praznoj frazi. Ulaskom u eurozonu Hrvatska je dio mehanizma koji donosi odluke o euru. Dakle, “netko iz Bruxellesa” je i Hrvatska. A sjedište Europske središnje banke je u Frankfurtu. I ta je banka tijekom krize, a i poslije, svojom politikom povijesno niskih kamata (koju neki i dalje smatraju kontroverznom) osigurala likvidnost europskih gospodarstava.

Solidarnost je temelj EU. A najbolje se pokazala upravo u slučaju Grčke koja se, uz oštre mjere koje su u velikoj mjeri posljedica pogrešnih politika (i laži) prijašnjih vlada, uspješno izvukla iz krize i sada postaje zdravo gospodarstvo.

Čekati kompetiranje Europske monetarne unije (EMU) bi značilo čekati Godota. EMU je kao i EU proces koji neće stati u nekom trenutku. Kriza je pokazala gdje su slabe točke eurozone i nakon toga su provedene brojne reforme. A najavljuju se novi koraci koji će dodatno ojačati EMU. Dodatak ovom odgovoru je i sljedeća izjava:

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja smatra da je uvođenje eura zbog tečaja velika prednost za izvoznike, predstavlja olakšanje i za one koji imaju kredite u eurima, a smatra da je u kontekstu trenutnog jačanja kune uvođenje eura dobro i za turističku sezonu, jer bi tada turisti dobili realnu vrijednost za svoj novac. Kaže da, ako se odlučimo za uvođenje eura, imamo barem četiri godine za podizanje gospodarstva, kako bi bilo barem na srednjoj razini EU, te kako bi onda to imalo smisla. "Ako ćemo biti nekonkurentni, tada ne vidim priliku u uvođenju eura. Ako s druge strane iskoristimo šansu i sve benefite koje uvođenje eura donosi (...) onda je to dobar potez", poručuje Deranja.

Činjenice: Posve točno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:52