Oživljavanje turizma

Rasprava o Komisijinim zelenim potvrdama uzrujala Aleksandra Vučića: "To je skandalozno!"

"Ako se EU uistinu odluči na tu mjeru, primit ću kinesko cjepivo i Bruxellesu reći ‘hvala‘, jer će onda propasti i pregovori s Kosovom"
Srbijanski predsjednik smatra da bi se u tom slučaju Srbiji ponudila šansa da ojača svoj turizam
 Elman Omic

Europska komisija ovoga tjedna razmatra zakonski prijedlog o uvođenju tzv zelene digitalne potvrde za građane koji imaju antitijela na Covid-19 kako bi se što prije počeo spašavati sektor turizma, no povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson dala je naslutiti kako nije pretjerano izgledno da će se u paketu naći mjesta za ona cjepiva koja još uvijek nije odobrila Europska agencija za lijekove.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, tu je ideju nazvao „skandaloznom”.

- Kako bi Europska unija zabranila slobodu kretanja svom vlastitom premijeru Viktoru Orbanu koji je cijepljeni kineskim cjepivom. Moram priznati kako me ta informacija samo dodatno motivirala da se cijepim Sinopharmovom dozom. Ako me ne budu primili u Bruxellesu, onda će propasti i pregovori s Prištinom – zaključio je Vučić ovoga vikenda, dodavši kako odluku Europske unije smatra „malo izglednom”, ali napominje kako bi u tom slučaju procvjetao turizam Srbije.

- Srbija niti nije primila cjepiva iz EU, što bi značilo da naši državljani automatski ne bi smjeli putovati u države članice. No, u tom bi se slučaju otvorila vrata Srbije svim kineskim, ruski, turskim, afričkim i latinoameričkim turistima. - poručio je srbijanski predsjednik, a najavio je i izgradnju Sinopharmove tvornice cjepiva zahvaljujući kojoj bi Srbija mjesečno mogla proizvesti između dva i tri milijuna doza.

- Uvjeren sam da nikome iz EU neće pasti na pamet donijeti takvu odluku, ali ako uistinu dođe do toga, mogu samo reći – hvala. Onda nam je jasno kakvu politiku Unija ima prema Srbiji i zemljama u našem susjedstvu – izjavio je Vučić i u ime Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Sjeverne Makedonije, čiji su građani također primili ruska i kineska cjepiva.

U Europskoj uniji jedino Mađarska koristi sva trenutno raspoloživa cjepiva na tržištu, dok zemlje poput Češke i Slovačke intenzivno pregovaraju s Moskvom o uvjetima ulaska Sputnjika V na njihovo tržište mimo EU regulative.

Bugarska, s druge strane, za svoje turiste priprema e-certifikat kojima se posjetiteljima po ulasku u državu na biranje daju tri moguće opcije: dobiti cjepivo, pokazati negativan PRC test uoči odlaska na putovanje ili dokazati prisutnost antitijela na virus.

- Našim turistima želimo maksimalno pojednostaviti cijelo iskustvo dolaska u Bugarsku – objasnio je ministar zdravstva Kostadin Angelov, uoči početka sezone 1. svibnja, kada se očekuju prvi gosti za uskršnje praznike prema julijanskom kalendaru.

Sezona će ove godine početi nešto ranije nego inače kako bi se bugarskim hotelima i agencijama dalo dovoljno vremena da sastave ponude. Bugarska je, inače, poznata po svojim odmaralištima na obali Crnoga mora, a turizam čini čak 12 posto ukupnog BDP-a države.

Europska komisija bi do 17. ožujka trebala predstaviti plan uvođenja zelenih propusnica koje su zamišljene u digitalnom i papirnatom formatu, a jedan od najviših izazova u ovome trenutku je pomiriti dotične potvrde s visokim standardima zaštite osobnih podataka za koje se zalaže EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2022 08:50