17,5 milijardi eura

Sokol:"Fond za pravednu tranziciju mogao bi osnažiti konkurentnost i kutinske Petrokemije"

"Petrokemija bi korištenjem novca EU mogla dostići ekološke razine za bolju poziciju na globalnom tržištu" rekao je europarlamentarac
Glavni preduvjet za korištenje Fonda bit će obveza postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine
 Srdjan Vrancic/Cropix

- Fond za pravednu tranziciju nije namijenjen samo onim regijama u kojima se tvrtke zatvaraju, već i područjima u kojima kompanije tehnološki napreduju. U tom bi kontekstu od Fonda mogla profitirati i kutinska Petrokemija, koja bi korištenjem sredstva EU mogla dugoročno dostići zadane ekološke razine te dodatno učvrstiti svoju poziciju na domaćem i globalnom tržištu – poručio je na plenarnoj sjednici hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (HDZ, EPP), na kojoj je prijedlog uredbe usvojen sa 615 glasova za, 35 glasa protiv i 46 suzdržanih.

Glavna zadaća Fonda za pravednu tranziciju vrijednog 17,5 milijardi eura, je ublažiti socijalne i gospodarske posljedice tranzicije, a posebna je pozornost posvećena onim regijama za koje su stručnjaci procijenili da bi mogle osjetiti najveći udarac tijekom zelene i digitalne tranzicije za koju se zalaže EU. Naime, od država članica se očekuje da u svojim planovima za pravednu tranziciju definiraju rizična područja u koja će usmjeriti raspoloživa sredstva.

Paket obuhvaća 7,5 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira za period od 2021. - 2027., ali i 10 milijardi eura iz Instrumenta EU za oporavak. Iz njega će se financirati projekti usmjereni prema gospodarskoj diverzifikaciji, ekonomskom preusmjeravanju i otvaranju novih radnih mjesta, kao i projekti koji doprinose prelasku na održivo, klimatski neutralno i kružno gospodarstvo.

Glavni preduvjet za korištenje Fonda bit će obveza postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, a države članice će prije usvajanja tog cilja imati pravo na korištenje samo 50 posto dodijeljenih sredstava.

Ako se sredstva za Fond uvećaju nakon 31. prosinca 2024. godine, na inicijativu Parlamenta uvest će se „Mehanizam zelenog nagrađivanja”, prema kojem će članice s najuspješnijim smanjenjem industrijske emisije stakleničkih plinova dobivati dodatna sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 05:33