Pomoć poljoprivrednicima

Europska komisija povećala potporu poljoprivrednicima koji se bore s posljedicama suše

Europska komisija je priopćila da će poljoprivrednici moći koristiti predujam za izravna plaćanja i ruralni razvoj, a za potrebe prehrane životinja će im se omogućiti veća fleksibilnost u korištenju zemljišta.
Poljoprivrednik obrađuje žito
 Profimedia, SIPA USA

Kako bi im se pomoglo u suočavanju s posljedicama ekstremnih suša, Komisija je odlučila da će europski poljoprivrednici moći primiti do 70 posto izravnih plaćanja te 85 posto plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada ove godine.

- Vrlo sam zabrinut zbog ovih dugotrajnih klimatskih promjena, a o toj situaciji razgovaram i s brojnim ministrima iz zemalja pogođenih sušom - izjavio je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Phil Hogan, naglasivši da je Komisija spremna pružiti potporu svim potrebitima preko niza financijskih instrumenata.

- Zajednička poljoprivredna politika već uključuje zaštitne mehanizme za poljoprivrednike koji se suočavaju s nepredviđenim događajima, stoga pozivam sve države članice da istraže moguća djelovanja i mjere koje su predviđene našim zakonodavstvom - dodao je Hogan u svojoj službenoj izjavi.

Dugotrajna suša u nekoliko zemalja Europske unije ostavila je znatne posljedice na ratarske usjeve i na proizvodnju hrane za životinje, koje će potencijalno imati i posljedice za dobrobit životinja. Osim toga, smanjenje proizvodnje hrane za životinje posebno će pogoditi stočare jer će mogući manjak stočne hrane u drugom dijelu godine povećati njihove ulazne troškove.

Uz veće predujmove i odstupanja od posebnih zahtjeva ekologizacije, iskoristit će se i postojeća potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, državne potpore, de minimis potpore, ulaganja u ruralni razvoj te instrumenti za upravljanje rizikom.

Prema postojećim pravilima, uz ispunjene prethodno definirane uvjete, potpora može iznositi o 80 posto štete izazvane sušom.

Naknada za štetu može biti odobrena i bez prijave i kontrole Europske komisije putem de minimis potpora male vrijednosti. Također, države članice mogu odobriti potporu od 15.000 eura po lokalnom poljoprivredniku kroz tri godine.

Europska komisija je u kontaktu sa svim državama članicama, a do 31. kolovoza trebala bi primiti ažurirane informacije o posljednicama proljetne i ljetne suše za njihove poljoprivrednike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:52