''Hrana nije put prijenosa koronavirusa, ali pripazite na standarde higijene", kaže za Euractiv Bernhard Url, šef sigurnosti europske hrane
75. sastanak savjetodavnog foruma Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) trebao se održati 1. i 2. travnja u Osijeku. No, zbog pandemije COVID-a 19 on će se sada održati virtualno. To nije spriječilo Euractiv da održi intervju s glavnim ravnateljem EFSA-e - Bernhardom Urlom.
Berhnard Url, glavni ravnatelj Europske agencije za sigurnost hrane EFSA
EFSA je središnja europska agencija koja pruža neovisne znanstvene savjete o riziku povezanim s hranom. Oni prate znanstvena istraživanja i sukladno s time donose odluke o sigurnosti hrane koje pomažu donosiocima politika, poljoprivrednicima i široj javnosti u donošenju pametnih odluka prilikom odlučivanja o namirnicama koje konzumiramo, uzgajamo i koristimo u našem svakodnevnom životu. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu sa sjedištem u Osijeku je jedno takvo hrvatsko nacionalno tijelo koje je ugostilo ovogodišnji sastanak.
S obzirom na trenutne mjere u suzbijanju širenja koronavirusa, Url je razgovarao s Euractivom putem e-maila. Intervju na engleskom pročitajte na sljedećem linku.
1. Budući da postoje znanstveni zaključci o tome koliko dugo se koronavirus može zadržati na nekim površinama, može li hrana biti potencijalni prenositelj koronavirusa?
Trenutno nema dokaza da je hrana potencijalni izvor ili put prijenosa. Prijenos je povezan s dišnim putovima. To znači da se virus širi kroz respiratorne kapljice proizvedene kada zaražena osoba kašlje ili kiše.
Istina je da koronavirus može preživjeti na površinama ograničeno vrijeme. Zaražena osoba može kontaminirati hranu tako što je priprema ili rukuje prljavim rukama ili infektivnim kapljicama. Međutim, propisi o sigurnosti hrane u državama članicama EU osiguravaju visoku razinu zaštite od kontaminirane hrane. Ipak ne mogu dovoljno naglasiti važnost visokih higijenskih standarda, također u našim domaćinstvima kada pripremamo hranu. Higijena je ključna, ne samo za sprečavanje COVID-19, već za bilo koju zaraženu hranu.
Osim toga, kao i drugi poznati koronavirusi, ovaj je virus osjetljiv na temperature kuhanja.
2. Koji znanstvena istraživanja doprinose takvom zaključku?
Vlasti poput WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) ili američke Agencije za hranu i lijekove slažu se da hrana nije sredstvo za prijenos zaraze s obzirom na trenutna ispitivanja. Iskustvo prijašnjih epidemija povezanih koronavirusa, poput SARS-a i respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS), također pokazuje da se nije došlo do prijenosa putem konzumacije hrane. No, pomno pratimo znanstvenu literaturu radi novih i relevantnih informacija.
3. Kako to da je životinja koja se koristila u prehrani u Kini vjerojatno mogući izvor početne infekcije? Može li to predstavljati rizik za sigurnost hrane općenito, posebno s obzirom na životinjske proizvode koje jedemo, ili možda druge namirnice? Kako možemo biti sigurni da se nećemo zaraziti nekom bolešću ako pojedemo životinjski proizvod?
Postoje hipoteze da je tržište hrane u Wuhanu izvorište lanca infekcije. Koliko znam, još nije utvrđen stvarni izvor prve infekcije kod ljudi. Koronavirusi su velika obitelj virusa koja su česta kod životinja i ljudi. Oni su jedan od glavnih razloga zajedničke prehlade od koje mnogi od nas obolijevaju svake godine. Do sada nemamo dokaza o infekciji ljudi koronavirusom zbog hrane. Čini se da novi virus SARS-CoV-2 slijedi ovaj obrazac, jer utječe na respiratorni trakt.
EU ima stroga pravila koja jamče visoku razinu sigurnosti hrane. Mjere biološke sigurnosti i dobre higijenske prakse, uključujući dobre osobne higijenske postupke prehrambenih radnika, već štite potrošače od drugih mogućih infekcija kontaminiranom hranom, a ne samo koronavirusom.
Svi mi možemo poduzeti jednostavne mjere predostrožnosti kao što su pranje i dezinficiranje svih površina i posuđa u dodiru s hranom, pranje ruku i pravilno kuhanje hrane, na primjer.
4. Kako možemo smanjiti uporabu antibiotika kod životinja koje dovode do toga da bakterija postanu otporne u njihovim tijelima?
Antimikrobna rezistencija (AMR) tj. rezistencija na antibiotike jedna je od najvećih svjetskih zdravstvenih prijetnji. Izuzetno je ozbiljno jer ako antibiotici više ne budu djelotvorni u liječenju bakterijskih infekcija, čovječanstvo će se vratiti u doba prije Fleminga kada su ljudi umirali od izlječivih bolesti poput meningitisa, upale pluća ili sifilisa.
Prekomjerna upotreba i zlouporaba antibiotika u uzgoju životinja jedan je od pokretača otpora. EFSA i druge znanstvene organizacije izdale su preporuke kreatorima politika koje uključuju postavljanje ciljeva smanjenja, zamjenjujući antimikrobne lijekove alternativama kao što su probiotici i prebiotici, postupno ukidanje preventivne uporabe antimikrobnih lijekova i razvoj alternativa.
Alternativni sustavi intenzivnog uzgoja i poboljšano stočarstvo također bi se trebali razmotriti radi poboljšanja prevencije i kontrole bolesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....