StoryEditor

Nove mjere preventive: Europska komisija odobrila Hrvatskoj financijska sredstva za borbu protiv Afričke svinjske kuge

Zbog mjera preventive i nedavne pojave bolesti Afričke svinjske kuge u Srbiji Ministartstvo poljoprivrede objavilo je nove mjere preventive kojih se moraju pridržavati sva gospodarstva kako bi se spriječila pojava bolesti unutar hrvatskih granica.
S obzirom da je Afrička svinjska kuga u posljednje vrijeme izbila u Srbiji, a u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik
 Stringer / REUTERS

Prema novim mjerama preventive:

 

- Sve farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje

 

- Europska komisija odobrila Hrvatskoj financijska sredstva za selektirani odstrel ženskih grla divljih svinja

 

- Ministarstvo poljoprivrede uvodi novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje

 

Na sastanku na kojem su sudjelovali proizvođači i predstavnici sektora svinjogojstva, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska komora i Hrvatski lovački savez u Ministarstvu poljoprivrede, detaljno su raspravljene mjere koje Ministarstvo mora poduzeti u narednom razdoblju kako bi se rano otkrilo i spriječilo unos virua Afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku.

Osim toga Ministarstvo poljoprivrede je u petak objavilo Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava  za postavljanje dvostrukih ograda u uzgoijma svinja koje se drže na otvorenom. Na raspolaganju je 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 30. studenoga 2019. godine.

Bolest ASK, o kojoj je Euractiv već pisao, prenose divlje svinje i nije opasna za ljude i druge životinje. No ona predstavlja velike gubitke i financijske štete za poljoprivrednike jer u slučaju otkrivanja bolesti jedini lijek usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu te se u krugu od 3 i 10 km oko zaraženog gospodarstva.

Na sastanku je usvojeno nekoliko zaključaka s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za ASK, rezultate kategorizacije gospodarstava na kojima se drže svinje, rezultate provedbe Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači,  preporuke Europske komisije i Europske agencije za sigurnost hrane o načinu nadziranja ASK, iskustva država članica koje su zahvaćene s ASK i preporuke Stručnog tijela za ASK, piše izvješće Ministarstva.

S obzirom da je bolest u posljednje vrijeme izbila u Srbiji, a u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik.

U priopćenju stoji da će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH.

Nadalje, iznimno klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt. 

Iako je svijest lovaca značajno porasla u odnosu na obveze dostave uzoraka uginulih divljih svinja te provedbu biosigurnosnih mjera u lovištima, potrebno je intenzivirati i druge mjere iz Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, a koje se odnose na pojačani odstrel u svrhu smanjenja populacije. Mjera pojačanog odstrela od strane Ministarstva poljoprivrede sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu.

Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija svela na zadovoljavajuću brojku, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca 2019. godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području RH. Značaj ove mjere prepoznala je i Europska Komisija koja je Hrvatskoj odobrila financijska sredstva za sufinanciranje njene provedbe.

Kao dodatne mjere kojima se nastoji što ranije otkriti virus ASK uvodi se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima koja se nalaze na granici RH sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. U cilju olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se zaprimati  informacije, a izdat će se i Uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine.

Detaljne informacije i upute vezane za ASK možete pronaći ovdje.

Građani se za sva pitanja mogu obratiti u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 01/6443-540.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2020 19:31