POSEBNI IZVJEŠTAJ

Održiva poljoprivreda daje poticaj mladim ruralnim bugarskim zajednicama

Ovaj je članak dio našeg posebnog izvještaja ‘Održive poljoprivredne ambicije: između ZPP-a i Zelenog sporazuma‘
Dimitar Stanchev i Ralitsa Kuneva, dvoje mladih bugarskih poljoprivrednika, sa svojom djecom

Obiteljska poljoprivreda nije lak zadatak, ali jedan je mladi bugarski par pokazao da održiva poljoprivreda može biti uspješan poslovni pothvat, istovremeno pomažući u oživljavanju jedne od najsiromašnijih regija EU, izvještava EURACTIV Bugarske.

Mladi bugarski poljoprivrednici, Dimitar Stanchev i Ralitsa Kuneva, više od 12 godina njeguju svoje košnice smještene u planinama Strandzha, na jugoistoku Bugarske.

Dvoje mladih poljoprivrednika godišnje proizvedu i prerade 35-40 tona organskog meda, od čega se 18 tona izvozi na tržište EU.

Osim što proizvode tražene proizvode poput meda koji nije cvjetnog podrijetla, registriranog pod zaštićenom zemljopisnom oznakom EU, te druge proizvode od meda, par također ulaže velika sredstva u svoju lokalnu zajednicu.

Uz proizvodnju meda, vode vlastitu tvornicu za preradu i uzgajaju 30 hektara organskog povrća koje opskrbljuje njihov restoran, gdje gosti mogu probati hranu koja dolazi izravno s farme.

''Gotovo sve što se prodaje u našem restoranu dolazi s naše farme", rekao je Stanchev, dodajući kako se ono što se ne proizvodi u vlastitom pogonu kupuje od lokalnih farmi u svrhu njihove promocije.

''Svaka stavka na jelovniku ima naznaku svog podrijetla i s koje farme dolazi. Tako svaki naš gost može saznati više o proizvodima lokalnih poljoprivrednika”, rekao je.

Osim što ulažu napor u svoj napredan posao, par također ulaže u svoje lokalno selo Indje Voivoda. Vlastitim novcec asfaltiraju ulice, grade eko staze i biciklističke staze. Također, namjeravaju uskoro pokrenuti festival na kojem će se predstaviti jedinstvena hrana regije.

Pritom par predstavlja ključne ciljeve vodeće prehrambene politike EU-a, strategiju ‘’Od polja do stola'' koja ima za cilj skraćivanje poljoprivrednih lanaca opskrbe kako bi se na taj način, ponudilo bolje prihode poljoprivrednicima.

Osim toga, reforma EU programa subvencija za poljoprivredu, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP), postavlja kao cilj prioritiziranje malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava te poticanje mladih da se pridruže toj profesiji.

U tu svrhu, reforma ZPP-a izvodi niz mjera, poput nuđenja veće razine potpore po hektaru za mala i srednja poljoprivredna gospodarstva i izdvajanje najmanje 2% izravnih plaćanja potpore dodijeljenih svakoj zemlji EU-a za mlade poljoprivrednici.

Do sada su se dva mlada bugarska poljoprivrednika, Stanchev i Kuneva, uspješno prijavila za dva EU projekta u okviru programa ruralnog razvoja ZPP-a.

Prvi je projekt uspješno završen 2015. godine. Subvencijom od 90.000 eura pomoglo se u financiranju projekta za profesionalno vađenje meda.

Međutim, Stanchev ističe da bi se ponuđena podrška mogla poboljšati.

Naime, želio bi da se ukine pravilo da poljoprivrednici pet godina moraju održavati strojeve subvencionirane sredstvima EU-a zbog brze tehnološke promjene.

Naglašavajući kako svake godine izlaze bolji strojevi, a farme gube konkurentnost, rekao je da su za samo dvije do tri godine strojevi kupljeni ovim novcem postali "zastarjeli".

Poljoprivredni par sada želi provesti novi projekt ukupne vrijednosti ulaganja od 350 000 eura, podržan istim programom.

Ovo financiranje pomoći će daljnjem rastu poslovanja, uključujući tvornicu i 1.300 novih košnica i strojeva za proizvodnju pčelinje hrane.

Put do organske poljoprivrede

Sljedeći je ključni cilj strategije ‘’Od polja do stola'' da barem 20% poljoprivrednih površina EU-a obradi organskim putem do 2030. No, dok Stanchev i Kuneva već rade na tom cilju, ispunjenje istog cilja predstavljat će veliki izazov za Bugarsku.

Najnoviji podaci Eurostata iz 2018. pokazuju da je zemlja jedna od najniže rangiranih u EU po površini koja se koristi za organsku poljoprivredu, sa samo 2,4% poljoprivrednog zemljišta koje se obrađuje organskim putem.

Međutim, čak i to predstavlja povećanje od 230% od 2012. godine, što je velikim dijelom svedeno na dostupnost dodatnih subvencija EU-a za organsku poljoprivredu.

Sada se nada da će primjeri poput ovog pokazati da bi takav pristup mogao funkcionirati i drugdje u zemlji, pomažući u zaštiti prirodnih resursa, istovremeno oživljavajući siromašne ruralne bugarske regije.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:38