Katalonski separatisti proglašeni krivima; ogorčeni građani blokirali Barcelonu u znak podrške svojim političarima

Madridski Vrhovni sud jutros je donio i konačnu presudu; katalonski separatisti krivi su za pobunu i malvezraciju tijekom pokušaja odcjepljenja autonomne pokrajine od Kraljevine Španjolske 2017. godine, zbog čega će u zatvoru provesti više od 10 godina.
Prosvjed u središtu Barcelone
 Rafael Marchante / REUTERS

Epilog je to jednog od najturbulentnijih sudskih procesa u povijesti te države. Španjoski Vrhovni sud donio je odluku bez presedana koja će dodatno destabilizirati regiju, i to samo mjesec dana prije još jednih prijevremenih parlamentarnih izbora koji su predviđeni za 10. studenog.

Bivši potpredsjednik Katalonije Oriol Junqueras dobio je najdulju zatvorsku kaznu; onu od 13 godina. Ostali katalonski aktivisti, poput šefa diplomacije Raula Romeva i glasnogovornika pokrajinske vlade Jordi Turulla te ministrice Dolors Bassa dobili su 12 godina zatvora. Carme Forcadell, bivša predsjednica katalonskog parlamenta, 11 godina, Joaquim Forn i Josep Tull 10 godina i 6 mjeseci, dok su Jordi Sanchez i Jordi Cuixart dobili 9 godina zatvora.

Zaštitno lice katalonskih separatista Carles Puigdemont trenutno se nalazi u egzilu u Belgiji, pa mu sud ne može izreći kaznenu presudu do povratka u Španjolsku.

- Danas je crni dan za demokraciju. No, čak ni danas ne smijemo posustati. Moramo iz ove situacije izaći jači - napisala je jutros Focadell na svom Twitter profilu.

Suđenje koje je trajalo puna četiri mjeseca, bilo je jedno od politički najturbulentnijih procesa u povijesti Kraljevine Španjolske. Štoviše, jedini slučaj koji bi se mogao usporediti s njim dogodio se 1940. godine, kada je još jedan katalonski političar Lluis Companys bio optužen zbog nelegalnog proglašenja neovisnosti. Tadašnji vojni sud španjolskog diktatora Francisca Franca Comanysa je nakon jednodnevnog saslušanja osudila na smrtnu kaznu.

Podsjetimo, Katalonci su raspisali referendum o nezavisnosti 1. listopada 2017. godine za koji španjolski ustavni stručnjaci tvrde da nije imao pravne osnove. Od neuspjelog pokušaja proglašenja neovisnosti, lider katalonskih separatista Carles Puigdemont nalazi se u egzilu, dok su ostali članovi pokreta čekali današnju presudu Vrhovnog suda. Zbog turbulencija na relaciji Madrid-Barcelona i otvorenih sukoba španjolske vlade i pokrajinskih stranaka, niti jedna vlada nakon Mariana Rajoya nije uspjela izglasati proračun, zbog čega će Španjolci izaći na birališta četvrti put.

Očitovanje pokrajinske vlade Katalonije

- Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju povijesnu pogrešku – izjavio je Alfred Bosch, katalonski ministar vanjskih poslova nakon objave presude španjolskog Vrhovnog suda.

Bosch je oštro osudio presudu, nazivajući je političkom mjerom protiv pojedinaca kojima se sudi zbog njihovih političkih ideja. Katalonski ministar optužio je predsjednika španjolske vlade, Pedra Sancheza, da nije uložio dovoljno truda u pokušaj pronalaska rješenja putem dijaloga, čime će dodatno pogoršati sustavni problem pitanja statusa Katalonije.

Ministar vanjskih poslova Katalonije poziva na međunarodni dijalog i pronalazak demokratskog rješenja zato što se današnjom presudom slučaj podigao na europsku razinu.

- Vlada Katalonije oduvijek zauzima stav sukladno kojem se ovaj problem ne može riješiti daljnjim sukobom – zaključio je.

Izjava veleposlanika Kraljevine Španjolske pri Hrvatskoj Alonso Dezcallar

- Neovisno o tome slažemo li se s današnjom presudom ili ne, dužni smo poštivati odluku Vrhovnog suda. Bilo je ovo uistinu kompleksan i povijesni sudski proces, tijekom kojeg je transparentnost bila na najvišem nivou. Presuda je bila temeljena na činjenicama, a ne stavovima i ideologiji. U slučaju da optuženici smatraju da su tijekom suđenja bili zakinuti uvijek mogu uložiti žalbu, kako na nacionalnom, tako i na europskom nivou u kontekstu Europskog suda za ljudska prava. Sve je moguće postići unutar zakona, no kada se taj zakon prekrši, snose se posljedice. Separatisti nisu uspjeli u svome naumu, tako da dijalog postaje jedinom opcijom na stolu -

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:39