Kosovski Srbi protestiraju protiv nametnutih carina

Nekoliko tisuća kosovskih Srba jučer je protestiralo u sjevernom Kosovu protiv izdašnih carina koju je Priština nedavno nametnula na uvoz srpske robe.
Prosvjed kosovskih Srba u Mitrovici
 Laura Hasani / REUTERS

Mjera koju mnogi tumače kao osvetničku, objavljena je prošloga tjedna te je istoga trena zaoštrila situaciju u regiji i zakomplicirala trgovinski odnos susjednih država. Masa prosvjednika skupila se u sjevernom dijelu Mitrovice, koji se smatra srpskim teritorijem, a prosvjed su započeli noseći srpske zastave i transparente na kojima je pisalo 'Pomozite nam' i 'Zaustavite nasilje Prištine'.

- Sve čine kako bi nas izbacili – izjavila je prosvjednica Slavka Đurić u razgovoru s novinarima francuske agencije.

Načelnici četiriju kosovskih općina u kojima živi većinski srpsko stanovništvo (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), također su se pridružili prosvjedu protiv nametnutih carina.

Podsjetimo, Kosovo je prošloga tjedna nametnulo carine u iznosu od 100 posto na uvoz srpske robe, nakon što je Priština optužila Beograd za sprječavanje pokušaja da se Kosovo pridruži Interpolu, međunarodnoj policijskoj organizaciji. Istovremeno, Srbija još uvijek odbija priznati neovisnost svoje nekadašnje provincije i nastoji blokirati njihovo članstvo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene narode.

Međutim, Beograd je i dalje najveći trgovinski partner Kosova, a njihova trgovina premašuje 400 milijuna eura godišnje. Srbija je do sada održavala bliske veze s 120 tisuća manjinskih Srba na Kosovu, čiju većinu stanovništva čine etnički Albanci. Priština je imala poteškoća s dobivanjem teritorijalne ingerencije nad srpskim enklavama na Kosovu, osobito u Mitrovici i području uz granicu s Republikom Srbijom.

Adriatik Stavileci, glasnogovornik carine na Kosovu, rekao je da su puni iznos carine nametnute uvozu robe iz Srbije te Bosne i Hercegovine do sada platila samo dva teretna kamiona. Ova rigorozna mjera tek treba potaknuti osjetnu nestašicu hrane i porast cijena, a bolnica u sjevernoj Mitrovici već je upozorila na rizik ponestajanja kisika i potrebnih lijekova.

Obraćajući se okupljenim prosvjednicima, ravnatelj bolnice Milan Ivanović osudio je želju Prištine da 'uskrati kosovskim Srbima kruh i lijekove'.

Europska unija i SAD zatražili su od Prištine da opozove odluku o podizanju carine. Misija Ujedinjenih naroda u Kosovu također je upozorila na opasnost 'eskalacije napetosti' napomenuvši pritom da je odluka Kosova o nametanju takve carine 'jasno kršenje' trgovinskog sporazuma u cijeloj regiji.

No, kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je kako će namet vrijediti sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova što Beograd odbija učiniti već cijelo desetljeće.

Druga kontroverza koja dodatno šteti stabilnosti regije je želja Kosova da stvori vlastitu vojsku, cilj koji je predsjednik Hashim Thaçi u utorak ponovio u objavi na svom službenom Facebook profilu.

Kosovske obrambene snage pri NATO savezu (KFOR) trenutno su jedine koje jamče sigurnost Kosova.

KFOR je objavio u utorak kako će 'odraditi neke vježbe u sjevernom Kosovu' uz naglasak da se radi o 'uobičajenim vježbama'.

Podsjetimo, zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije održana u ponedjeljak proširila je djelokrug nacionalističkog projekta 'Velike Albanije' kojeg su odbile Europska unija i SAD, te šira međunarodna zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:10