NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Češki premijer je napao 'eurokrate' koji ga optužuju za zlouporabu fondova EU

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Dnevni pregled događanja iz europskih gradova
 Euractiv.com
PRAG

EU napada češke interese: Premijer Andrej Babiš održao je govor u donjem domu parlamenta nakon što je Europska komisija objavila nacrt izvješća koje sugerira da je Babiš bio u sukobu interesa tijekom korištenja fondova EU.

Drugi najbogatiji čovjek u Češkoj optužen je zbog sumnje da je zloupotrebljavao sredstva fondova EU. Premijer Babiš čelnik je stranke ANNO, dio grupacije ALDE, a tereti ga se da je putem privatne firme Agrofert koristio europska sredstva, unatoč tome što je vlasništvo prebacio na nekog drugog prije preuzimanja premijerske fotelje.

Zbog tog slučaja, Češka će možda trebati vratiti 17.5 milijuna eura investicija. 'Sporna revizija napad je na Češku. Ponavljam, nikakvi novci neće trebati biti vraćeni' izjavio je Babiš u nedavnom intervju, optuživši eurobirokrate da imaju nešto osobno protiv čeških zakona.

Prema informaciji koju je dobila češka obavještajna agencija ČTK, Europski povjerenik Gunther Oettinger želi finalizirati izvješće do rujna 2019. godine, do kada traje njegov mandat.

Gotovo 120.000 ljudi jučer je izašlo na ulice Praga, tražeći od Babiša da podnese ostavku. Časopis Financial Times objavio je da je to bio jedan od najvećih prosvjeda u državi srednje Europe od 1989. godine kada se održala Baršunasta revolucija. (Aneta Zachová. EURACTIV.cz)

LONDON

Svađa Trumpa i Corbyna: Nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao da je odbio susret s čelnikom laburista Jeremyjem Corbynom, čelnik SAD-a promijenio je ploču i priznao da 'nema nikakvih problema' s tim da se sastanke s liderom oporbe.

U sklopu serije prosvjeda koji su se jučer održali u Ujedinjenoj Kraljevini, Corbyn je izjavio da je 'razočaran' zbog Trumpova napada na gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, kog je predsjednik nazvao 'hladnokrvnim luzerom'.

Štoviše, u utorak je objavljena informacija da je Trump održao privatan sastanak s čelnikom stranke Brexit Nigelom Farageom, ali i da je telefonski razgovarao s najizglednijim nasljednikom premijerke May, Borisom Johnsonom. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

KOPENHAGEN

Izbori u Danskoj: Prema predizbornim anketama, pobjednik današnjih parlamentarnih izbora u Danskoj trebala bi biti socijaldemokratska stranka. Njihov ovogodišnji uspjeh rezultat je transformacije stranačkog stava prema migrantskom pitanju 2015. godine.

Socijaldemokratima se i dalje ne predviđa dobivanje većine za samostalno formiranje vlade, ali im se predviđa povijesni uspjeh kojim bi se s vlasti mogla skinuti koalicija 'plavoga bloka' na čijem su čelu bili liberali i konzervativci pod kormilom premijera Larsa Lokkea Rasmussena.

Socijaldemokrati su bili fokus javnosti zahvaljujući antimigrantskoj retorici koju su posljednjih godina dijelili i njihovi konkurenti, danska radikalno desna Narodna stranka. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

'GRoK' je loša za poslovno ozračje: Dieter Kempf, čelik Udruženja Njemačkih Industrija (BDI), izjavio je da su turbulencije u Berlinu štetne za poslovno ozračje te države. 'Gospodarstvo je sve više u riziku, a većina tih problema je domaćeg karaktera' izjavio je Kempf. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

Kružna ekonomija u francuskom stilu: Više od 650 milijuna eura novih i nekorištenih proizvoda svake se godine uništi samo u Francuskoj. Zbog 'skandaloznog gubitka', vlada je najavila zabranu uništavanja onih proizvoda koji nisu prehrambeni, a nisu se uspjeli prodati. Riječ je o odjeći, kućnim potrepštinama te higijenskim proizvodima.

Tu je mjeru predstavio premijer Edouard Philippe, nakon što je maloprodaji naredio da ne prodane proizvode donira za recikliranje. Ovisno o sektoru, njegova će se reforma uvesti krajem 2021. godine, ili krajem 2023.

No, to nije prvi slučaj takvog zakonskog prijedloga. Kružna ekonomija EU već je implementirana u nekoliko država. Nekoliko istraživanja provedenih u Francuskoj dokazala su da maloprodaja poput Amazona često prije uništi proizvode, nego što ih pošalje natrag. (EURACTIV.fr)

MADRID

Tusk u Madridu: Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk susrest će se u četvrtak u Madridu sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom. Izvori do kojih je došao Euractivov medijski partner u Španjolskoj tvrde da će dvojac raspravljati o popunjavanju ključnih funkcija institucija EU, uoči summita koji će se sredinom lipnja održati u Bruxellesu.

Sanchez, čija je socijalistička stranka PSOE dobila 20 od ukupno 54 europarlamentarca na izborima krajem svibnja, izjavio je da želi izgraditi socijaldemokratsku alternativu protiv politika 'rezanja i nejednakih mogućnosti'. Španjolska želi vratiti svoj utjecaj na vrhu Europske unije koji će nastati kao rezultat Brexita. (EuroEFE.EURACTIV.es)

RIM

Ispitivanje primirja: Nakon ultimatuma premijera Giuseppea Contea, Luigi Di Maio i čelnik Lege Matteo Salvini imali su "prijateljski" telefonski poziv kako bi ublažili napetosti. Conte je pozdravio činjenicu da su čelnici dviju vladajućih stranaka "nastavili razgovarati jedni s drugima".

Kao prvi rezultat, vladajuća koalicija djelomično se složila oko reforme talijanskog Zakona o javnoj nabavi, koji je tjednima u zastoju. Međutim, nova ravnoteža u izvršnoj vlasti u Italiji i dalje se čini krhkom, jer je amandman za Zakon koji je predložila Lega gotovo ponovno dovela do nove političke krize. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Proslave: Poljska je proslavila 30. godišnjicu prvih djelomično slobodnih parlamentarnih izbora, prvih nakon povratka suvereniteta od Sovjetskog Saveza. Glavne proslave održane su u Gdanjsku, ne u Varšavi, jer vladajuća desničarska stranka PiS vjeruje da je cilj izbora 1989. bio samo očuvanje utjecaja komunizma uz pomoć najistaknutijih oporbenih čelnika.

Donald Tusk je u Gdanjsku pozvao oporbene snage da ostanu ujedinjene i snažne uoči parlamentarnih izbora za nekoliko mjeseci. Pitanje njegova povratka poljskoj politici ostaje otvoreno. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Ustavni izazov: Kršćanski demokrati (KDH, EPP), stranka čiji je zastupnica u Europskom parlamentu Miriam Lexmann na „listi čekanja" u slučaju Brexita, obratit će se Ustavnom sudu. Razlog je navodno nepoštena procjena koja određuje koji će mandat morati čekati. KDH je dobila više glasova od stranke SaS (Sloboda i solidarnost, ECR), koja zadržava oba zastupnika, za razliku od KDH-a koji će imati samo jedan do Brexita. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

HAG

Snaga oporezivanja: nizozemski zakonodavci žele postaviti minimalnu cijenu CO2 proizvedenu tijekom proizvodnje električne energije. U nacrtu zakona koji je podnesen parlamentu u ponedjeljak, ministri nastoje potaknuti tvrtke da budu održiviji tako što će na svaku tonu emitiranog ugljika staviti minimalnu cijenu od 12,30 eura. Ta brojka trebala bi se povećati na 31,90 € u 2030. godini i upotpuniti sustav trgovanja emisijama na razini EU-a, koji trenutno košta oko 24 EUR. Međutim, ta cijena je podložna promjeni.

S ciljem postizanja većih ciljeva po pitanju klime, nizozemska vlada bit će domaćin summita krajem lipnja o određivanju cijena ugljika i oporezivanju zrakoplovstva. Ideja je izgraditi koaliciju država članica koje su također zainteresirane za određivanje minimalne cijene ugljika. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

ATENA

Atena zove Berlin: Grčki veleposlanik u Berlinu u utorak je njemačkom ministarstvu vanjskih poslova predstavio "note verbale", pozivajući Njemačku na pregovore o izvanrednim odštetama prvog i drugog Svjetskog rata. U travnju je grčki parlament odobrio prijedlog za formalno traženje naknade štete od Njemačke za ratne zločine, iako je Berlin odbacio zahtjeve, tvrdeći da nema osnova za naknadu štete.

Blagi rast BDP-a: grčko gospodarstvo poraslo je za 1,3 posto u prvom tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem 2018., a BDP zemlje se povećao za 0,2 posto u usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2018., navodi se u izvješću grčkog statističkog tijela. Međutim, brojke su znatno niže od projekcija izvršne vlasti EU-a od 2,2 posto i projekcija grčke vlade od 2,4 posto. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NIKOZIJA

Novi trostrani savez: Cipar i Grčka doprli su do Armenije kako bi oformili novu trilateralnu suradnju, nakon sličnih partnerstava koja su već uspostavljena s regionalnim susjedima poput Egipta, Izraela, Jordana i Libanona. Dvije članice EU također su obećale pomoći u jačanju veza Armenije s blokom. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

SOFIJA

Problemi s preferencijalnim glasovanjem: U gotovo 40 posto biračkih mjesta (1.139 od ukupno 3.000), gdje su glasački aparati bili dostupni na izborima u EU, preferencijalni glasovi nisu bili ispravno prijavljeni. (Dnevnik.bg)

BEOGRAD

Podrška Slovačke Srbiji na putu u EU: Miroslav Lajčak ,slovački ministar vanjskih poslova i predsjednik Generalne skupštine UN-a kazao je kako će Slovačka, kao prijateljska zemlja, nastaviti pružati pomoć i potporu Srbiji na putu prema EU. Slovačka je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale neovisnost Kosova. Na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Lajčak je kazao kako je stabilnost Srbije i regije usko povezana s pronalaženjem kompromisnog rješenja s Prištinom. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:16