NEWSLETTER 'Glavni Gradovi': Francusko-njemačka koalicija za bolju koordinaciju Europske unije

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
BERLIN / PARIS

Nacionalna skupština Francuske i njemački Bundestag priopćili su u srijedu kako su dvije institucije odobrile osnivanje francusko-njemačke parlamentarne skupštine. Time će se dodatno produbiti suradnja između parlamenata obiju zemalja, navodi Bundestag u priopćenju.

Nova bilateralna parlamentarna komora, koja se sastoji od 50 zastupnika, prvi put će se sastati 25. ožujka 2019. u Pariškoj nacionalnoj skupštini.

Zajednička komora sastajat će se najmanje dva puta godišnje u Francuskoj i Njemačkoj pod zajedničkim predsjedanjem predsjednika Bundestaga Wolfganga Schäublea i njegova francuskog kolege Richarda Ferranda. Predstavit će se sve političke skupine na njemačkoj i francuskoj strani.

Zajednička inicijativa omogućit će im da bolje razmjenjuju informacije kako bi u konačnici povećali svoj utjecaj EU-a u postupcima odlučivanja za koje smatraju da su još uvijek uglavnom u rukama vlada u Parizu i Berlinu.

Zajednički će analizirati zakonodavne prijedloge EU-a kako bi bolje koordinirali politike u ranoj fazi procesa donošenja odluka.

Lider krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon kritizirao je taj korak, kazavši kako bi to "uznemirilo naše ostale europske partnere jer bi im dalo dojam da sve vode zajednički dvije zemlje". (Claire Stam, EURACTIV.de)

Oko 20 tvrtki će platiti francuski porez na GAFA: prema istraživanju koje je objavio Les Echos, 26 tehnoloških tvrtki platit će novi digitalni porez GAFA, pokrenut 1. siječnja 2019. godine.

Analiza pokazuje da je većina tvrtki pogođenih porezom od 3 posto na prihode iz SAD-a, poput Googlea, Facebooka i Amazona. No, neke od njih su i tvrtke iz EU-a, poput gigantske njemačke medijske skupine Axel Springer i francuskog oglašivača Criteo. Francuski porez cilja na internet tvrtke koje posluju u Francuskoj s globalnim prihodima od 750 milijuna eura i više, te samo 25 milijuna eura prihoda na francuskom tržištu.

Francuska vojska poduzela mjere: Nakon posljednjih nasilnih nereda u Parizu tijekom 18. kruga prosvjeda "Žutih prsluka", Emmanuel Macron najavio je kako će vojnici biti raspoređeni diljem zemlje kako bi pomogli u održavanju sigurnosti tijekom prosvjeda zakazanih za ovaj vikend. (EURACTIV.fr)

ATENA

Plinovod EastMed: Grčka, Cipar i Izrael sastali su se 20. ožujka u Jeruzalemu s ciljem dogovora oko projekta EastMed, plinovoda osmišljenog za transport rezervi plina iz Cipra preko Grčke u druge zemlje EU. Tri zemlje uživaju američku potporu, a sastanku je nazočio i američki državni tajnik Mike Pompeo. "Energija će biti most suradnje i stabilnosti u zemljama istočnog Mediterana", rekao je grčki premijer Alexis Tsipras.

Procijenjeni trošak projekta je 6 milijardi eura i trebao bi biti imun na terorističke napade zbog dubine na kojoj se nalaze cijevi.

Politička poruka Ankari: "Lideri su se složili povećati regionalnu suradnju, podržati energetsku neovisnost i sigurnost i braniti se od vanjskih utjecaja u istočnom Mediteranu i širem Bliskom istoku", navodi se u zajedničkoj deklaraciji. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

LONDON

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u srijedu navečer kako su zastupnici krivi za nesređene pregovore oko Brexita.

Rekla je da je "krajnje vrijeme" da postignu napredak, umjesto da guše izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU. Kašnjenje je bilo pitanje "dubokog osobnog žaljenja", rekla je May. Ranije istog dana pisala je Donaldu Tusku, predsjedniku Vijeća EU tražeći produljenje Brexita do 30. lipnja.

Reagirajući na to, Tusk je kazao kako je predvidio da će se čelnici EU složiti s kratkim produljenjem roka, pod uvjetom da će sporazum proći kroz britanski Donji dom sljedećeg tjedna. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Je li Poljska opterećena?: Roza Thun, zastupnica Građanske platforme (EPP), izjavila je pod vlašću stranke Pravo i pravda (PiS, ECR) Poljska postala "teret" za Europu, kako želi uzeti što je više moguće, ali ne želi sudjelovati u troškovima. Dodala je kako je Europska koalicija, novoosnovana udruga poljskih proeuropskih stranaka, inspirirala druge zemlje EU koje se žele boriti s domaćim populizmom. Pro-vladini mediji oštro su kritizirali njezine izjave.

Čišći zrak?: Prema Gazeti Wyborczi, Poljska može dobiti 8 milijardi eura za borbu protiv prljavog zraka u novom višegodišnjem financijskom okviru za 2021.-2027. Međutim, postoji jedan uvjet: program koji je pod pokroviteljstvom vlade "Čisti zrak" mora doživjeti značajne promjene. Komisija kaže kako je birokracija neučinkovita, neprozirna i narušena. (EURACTIV.pl)

MADRID

Španjolska krajnja desnica će udružiti snage s poljskim PiS-om: Čelnik španjolske krajnje desne stranke Vox, Santiago Abascal, doputovao je u srijedu (20. ožujak) u Poljsku kako bi se susreo s vođom PiS-a Jaroslawom Kaczynskim. "Sklapamo savez za izgradnju jedine moguće Europe, poštujući njezine nacije i kršćanske korijene", rekao je Abascal. Vox je izjavio kako se obje strane protive federalnoj Europi koju "Macron pokušava implementirati“.

Vox još nije odlučio kojoj će se skupini pridružiti nakon izbora u EU. Međutim, posljednjih mjeseci blisko surađuju s poljskom delegacijom u ECR-u. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

RIM

Otmice u znak protesta zbog migracijske politike: U srijedu je vozač školskog autobusa oteo 51 dijete te je neuspješno pokušao zapaliti vozilo. Nitko nije ozlijeđen, ali 12 djece i dvije odrasle osobe su odvedene u bolnicu radi liječenja zbog udisanja dima.

Otmičar je bio 47-godišnji Talijan senegalskog porijekla. Prema izvješćima talijanskih medija, otmica i pokušaj masovnog ubojstva bili su čin prosvjeda protiv migracijske politike Luigija Di Maia i Mattea Salvinija.

Mito za Pet zvjezdica: Korupcijski skandal potresao je vladajući PoKret pet zvijezdica: predsjednik gradskog vijeća u Rimu Marcello De Vito uhićen je u sklopu istrage navodnog podmićivanja. Di Maio je odmah nakon uhićenja najavio De Vitovo protjerivanje iz stranke. Skandal je izbio zbog plana izgradnje novog sportskog stadiona, a De Vita su navodno podmitili graditelji kako bi im pomogao. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

PRAG

40 stranaka na izborima za EU: Četrdeset čeških stranaka prijavilo se za izbore na EU. Devet od njih su parlamentarne stranke, dok su dva nova pokreta formirana od strane sadašnjih zastupnika u Europskom parlamentu. Na popisu se nalazi i nekoliko euroskeptičnih grupacija kao što je koalicija Razumne i Nacionalne demokracije sa sloganima kao što su "Stop migraciji" i "Ne želimo euro". (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Bez ograničenja izravnih plaćanja: Rumunjska ne može prihvatiti ograničavanje izravnih plaćanja u budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) ni pod kojim okolnostima jer bi to utjecalo na velika poljoprivredna gospodarstva koja se pridržavaju ekoloških standarda. Daniel Botanoiu, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, izjavio je kako Rumunjska podržava vanjsku konvergenciju izravne pomoći poljoprivrednicima i buduće pojednostavljenje politike.

Rumunjske vlasti slažu se s Komisijom da zadrže oba stupa ZPP-a i potporu mladim poljoprivrednicima te traže više sredstava za istraživanje i inovacije. (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Koalicija za izbore u EU: Bugarska vladajuća stranka GERB i Unija demokratskih snaga, obje povezane s desnim centrom EU (EPP), oformit će koaliciju na predstojećim izborima za EU. Šef EPP-a Joseph Daul ranije je uputio pismo svim bugarskim članovima EPP-a (GERB, Unija demokratskih snaga, Demokrati za snažnu Bugarsku, Pokret Bugarske za građane), pozivajući ih da udruže snage na izborima. Demokrati za snažnu Bugarsku odbili su poziv navodeći da vladajuća stranka djeluje protiv vrijednosti EPP-a. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Priznanje Kosova nepromijenjeno: Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je kako Slovenija neće povući svoju odluku o priznanju Kosova, kako su neki mediji nedavno spekulirali. Vlada također smatra da je produljenje Brexita do izbora u EU razumno, ali su zabrinuti zbog događaja u Srbiji. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Samo četiri stranke prelaze prag od 5 posto: Prema anketi, 27,8 posto birača podupire vladajuću stranku HDZ (EPP). SDP dobiva 11 posto, populistički Živi zid 10,6 posto, a nacionalistički Most 6,4 posto.

20 milijuna eura za zgrade koje štede energiju: U Osijeku, trećem gradu po veličini u Hrvatskoj, završena je obnova 19 škola, dok je za ostale 23 javne zgrade započela obnova. Cijeli projekt je vrijedan 20 milijuna eura, od čega je 60 posto financirano iz bespovratnih sredstava EU. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

Presuda Karadžiću produbljuje podjele: Haaški sud osudio je Radovana Karadžića, srpskog ratnog vođu od 1992 do 1995, na doživotni zatvor zbog počinjenog genocida. Vijest je izazvala reakcije u Bosni i Hercegovini: Milorad Dodik, predstavnik Srba u predsjedništvu BiH, izjavio je kako je ta odluka "cinična i arogantna" i dodao da je "pomirenje gotovo nemoguće". Šefik Džaferović, bošnjački predstavnik predsjedništva, jednostavno je rekao: "ratni zločinac je dobio što je zaslužio". (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Stanovnici Kosova najsretniji u regiji: Građani Kosova najsretniji su u regiji i 46. najsretnija regija na svijetu prema istraživanju UN-a. Kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana, Srbija zauzima 70. mjesto, Crna Gora 73., BiH 78., Sjeverna Makedonija 84. i Albanija 107. mjesto. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:20