Summit EU: Osim Brexita, fokus europskih čelnika bit će na Europskoj strategiji industrijskog razvoja te trgovinskim odnosima s Kinom

U četvrtak poslije podne počinje summit Europskoga vijeća na kojem će sudjelovati svi čelnici zemalja članica.
Andrej Plenković
 Alastair Grant / REUTERS

Iako se u prvotnom planu nije trebalo raspravljati o Brexitu, pitanje izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije u potpunosti je zasjenilo dnevni red. Međutim, Brexit neće biti jedina tema o kojoj će europski državnici razgovarati. Veliki fokus ovoga summita bit će stavljen i na njemačko-francusku inicijativu za razvoj zajedničke Europske industrijske strategije. Pitanje trgovinskih odnosa EU i Kine će također biti spomenuto.

Razvoj industrije

- Cilj našeg nacrta industrijske strategije Europske unije je zaštititi radna mjesta i ključne grane gospodarstva od strane konkurencije – izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će na summitu Europskog vijeća krajem tjedna pokušati pridobiti podršku ostalih kolega državnika za usvajanje Europske industrijske strategije.

Kao što je Euractiv.hr već pisao, Njemačka i Francuska žele iskoristiti posljednje trenutke Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je na početku svog mandata najavio da će industrijski razvoj biti jedan od ključnih ciljeva njegove Komisije.

Naime, Pariz i Berlin zabrinuti su zbog činjenice da se Europska unija sve teže nosi s tehnološkim konkurencijama s istoka (Kina) te zapada (SAD), pa žele osmisliti strategiju kojom bi europska industrija zadovoljila kriterije 21. stoljeća, nametnuvši se kao lider u tehnološkom razvoju.

- Uspjet ćemo jedino pod uvjetom da obranimo naše tehnologije, kompanije i tržišta – stoji u spomenutom njemačko-francuskom manifestu.

Ako državnici preostalih 27 zemalja usvoje prijedlog Pariza i Berlina o zajedničkoj strategiji za industrijski razvoj EU, očekuje se da će to pitanje doći na dnevni red tek u ožujku 2020. godine, kada će Vijećem Europske unije predsjedati upravo Hrvatska.

EU smatra da su ključna pitanja za budućnost EU: stvaranje novih radnih mjesta, jačanje gospodarskog rasta i konkurentnosti. Posebno će se posvetiti jačanju unije tržišta kapitala i energeske unije, te osiguranju poštenog i učinkovitog oporezivanja.

Hrvatska će imati još jedan važan zadatak: Europska komisija mora do ožujka iduće godine, u "bliskoj suradnji sa zemljama članicama, razviti dugoročni plan za bolju provedbu i jačanje pravila zajedničkog tržišta". Hrvatska je od siječnja iduće godine predsjedavajuća EU.

Naglasak se stavlja i na digitalizaciju: "razvijati konkurentsku, sigurnu, uključivu i etičku digitalnu ekonomiju sa spojivošću na svjetskoj razini. Posebno se treba fokusirati na pristup i korištenju podataka, na sigurnosti podataka i na umjetnoj inteligenciji u ozračju povjerenja. Europsko vijeće očekuje preporuke Komisije o konkretnom pristupu sigurnosti 5G mreža".

Potiče se nastavak rada na sklapanju novih ugovora o slobodnoj trgovini: "EU bi trebala nastaviti poticati uravnotežene i ambiciozne sporazuma o slobodnoj trgovini promičući vrijednosti i standarde EU".

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ovoga je tjedna najavila da Europska unija želi jačati suradnju s Kinom koju i dalje smatra ključnim strateškim partnerom. S ciljem unaprjeđenja trgovinskih odnosa EU i Kine Europska komisija je prošloga tjedna predstavila 10 smjernica koje bi trebale poslužiti kao osnova buduće bilateralne suradnje.

U nacrtu zaključaka summita naglašeno je da će se susret EU i Kine održati 9. travnja 2019. godine, kako je i bilo planirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:52