NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Nemojte 'raspirivati' tenzije oko Brexita, upozorio je direktor britanske policije

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
LONDON

Tenzije oko Brexita: Političari ne smiju raspirivati tenzcije koje izaziva debata oko Brexita, rekao je viši policijski dužnosnik. Pomoćnik komesara Metropolitanske policijske službe (Metropolitan Police Service) Martin Hewitt rekao je da u zemlji trenutno vlada “nevjerojatno grozničava atmosfera”. Upozorenje dolazi u trenutku kad premijerka Theresa May i Jeremy Corbyn, lider opozicije kane drugi dan zaredom sjesti i pokušati trasirati sporazum za povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU. Zastupnici su sa samo jednim glasom više prošle noći izglasali odluku da se izbjegne izlazak iz EU bez sporazuma. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

PARIZ

Autorska i srodna prava na djelu: Francuska neovisna tražilica Qwant “čeka RIB (njemačka softverska tvrtka koja pruža usluge arhitektima, inženjerima…)” kako bi im mogla početi plaćati, izjavio je njezin čelnik Eric Léandri. On je predložio i stvaranje decentraliziranog sustava za laku provjeru vlasništva fotografija objavljenih online. Reforma autorskih prava, koju je prihvatio Europski parlament krajem ožujka, jamči stvaranje “srodnih prava” za autorska prava nakladnika kako bi platforme (Google News, Facebook) plaćali medijima za članke koje koriste.

Hamon želi voditi ljevicu: Benoît Hamon, čelnik skupine Générations, izjavio je u srijedu da on utjelovljuje “prirodni izbor ljevice i ekologa” na europskim izborima. Na pitanje o podjelama na ljevici, odgovara: “Mislim da je prirodan izbor ljevice i ekologa danas lista Europskog proljeća (pokret u kojem participira Yanis Varoufakis). (EURACTIV.fr)

BERLIN

Velika očekivanja krajnje desnice: Joerg Meuthen, čelnik radikalno desne Alterntive za Njemačku (AfD) i vodeći kandidat za europske izbore, rekao je za AFP da će nacionalističke stranke u Europi ostvariti veliki uspjeh na tim izborima. No, priznao je da će zbog unutarnjih razlika biti teško formirati “patriotsku alijansu” u budućem Europskom parlamentu. “Očekujem da će konzervativne snage biti ojačane na izborima i da će demokratske snage centra … biti ozbiljno oslabljene”, rekao je Meuthen. (AFP) Više

MADRID

Ključni glasovi umirovljenika: Socijalisti (PSOE) i konzervativci iz Pučke stranke (PP) fokusiraju se na gotovo 10 milijuna potencijalnih umirovljenika koji će odigrati ključnu ulogu na nacionalnim izborima 28. travnja. U nedavnom razgovoru za El Economista, Daniel Lacalle, ultraliberalni ekonomist, kandidat PP-a i “financijski guru” predsjednika te stranke Pabla Casada, naznačio je mogućnost smanjenja mirovina što je izazvalo burnu reakciju socijalista. “Španjolska je jedina zemlja u kojoj su, uz uvažavanje drugih zemalja koje su bile u sličnoj situaciji, mirovine rasle. Ostali su ih smanjivali. Pa se stoga se za raspravlja o tome kolika je revalorizacija nego koliko su smanjene. 20%, 30% ili 40%”, rekao je. (EFE-EPA-EuroEFE)

RIM

Spašavanje migranata: Brod “Alan Kurdi” njemačke nevladine organizacije Sea Eye spasio je 64 migranta u blizini libijske obale i zatražio od Italije i Malte da im osiguraju sigurno utočište. Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova, odgovorio je da bi migrante trebalo prebaciti u Hamburg jer brod vije njemačku zastavu.

Savez desnice: Salvini, lider Lige, okupit će 9. travnja u Milanu predstavnike nacionalističkog saveza za europske izbore. Uz tradicionalne saveznike, kao što je francusko Nacionalno okupljanje i austrijska Slobodarska stranka, skupini će se pridružiti tri nova člana: njemačka Alternativa za Njemačku, danska Narodna stranka i finska stranka Pravi Finci. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Još jedna pljuska iz EU: Europska komisija je objavila da je pokrenula još jednu istragu u okviru Članka 7 protiv Poljske. Ovaj put EU je zabrinuta zbog novih mehanizama koji se fokusiraju na procedure discipliniranja sudaca. Poljske vlasti kažu: “Mi ne znamo što Frans Timmermans želi”. Predstavnici sudaca, s druge strane, kažu da mjere koje je pokrenula Komisija “pokazuju volju Europe da onemogući veliki plan da se uništi neovisno sudstvo u Poljskoj”.

Poljsko-talijanski savez? Jarosław Kaczynski, čelnik vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS/ECR), susreo se s predstavnicima euroskeptične stranke Fratelli d’Italia. Obje političke snage su članice iste frakcije u Europskom parlamentu (EU reformisti i konzervativci) i raspravljaju o mogućem formiranju saveza nakon europskih izbora. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Vidi se kraj ustavnoj krizi: Nakon mjeseci blokade, slovački parlament je konačno uspio tajnim glasanjem izabrati šest kandidata za suce Ustavnog suda od kojih će predsjednik izabrati troje. Slovački najviši sud je bio doveden gotovo do situacije da mora zatvoriti vrata zbog neuspjeha u izboru nasljednika za devet sudaca zbog sukoba između političkih stranaka. Sada treba izabrati još dvanaest kandidata od kojih će se odabrati preostalih šest. Djelomični izbor sudaca učinit će sud učinkovitijim nego što jest ali to i dalje ne rješava problem. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Predsjednički posjet: Miloš Zeman, češki predsjednik, posjetio je svog austrijskog kolegu Alexandera Van der Bellena i pokušao ga uvjeriti u važnost jačanja suradnje Višegradske skupine i Austrije. Van der Bellen je rekao da Beč ima drukčije mišljenje u odnosu na Prag kad je riječ o nuklearnoj energiji: Austrija je zabrinuta zbog mogućeg završetka rada na nuklearnoj elektrani Temelin u južnoj Češkoj. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Kövesi je slobodna napustiti zemlju: Vrhovni sud odlučio je ukinuti "sudsku kontrolu" koju su nametnuli Lauri Codruta Kövesi, bivšoj čelnici rumunjske agencije za borbu protiv korupcije. Kövesi, kandidat Europskog parlamenta za glavnu tužiteljicu EU, rekla je da su sva ograničenja protiv nje ukinuta, uključujući i obvezu da ne napušta zemlju. Ranije je Parlament EU (EP) izrazio potporu Kövesi, a predsjednik EP-a Antonio Tajani zatražio je od rumunjskih vlasti da surađuju i ne ometaju njezinu kandidaturu.

Diplomatski zahtjev: Veleposlanstva 12 međunarodnih partnera i saveznika Rumunjske, uključujući i neke zemlje EU, Kanadu i SAD, poslali su zajedničku izjavu pozivajući sve stranke uključene u izradu hitnih vladinih uredbi kojima se mijenjaju zakoni u sektoru pravosuđa da izbjegnu promjene koje bi oslabile vladavinu prava i sposobnost Rumunjske u borbi protiv kriminala ili korupcije. Sličnu poruku poslao je i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Premijerka Viorica Dancila ljutito je reagirala, rekavši da "veleposlanici ne mogu odrediti dnevni red premijera" (EURACTIV.ro)

ATENA

Zastupnici u Europskom parlamentu predložili su Tsiprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu: 33 pro-europska zakonodavca predložili su grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva za Nobelovu nagradu za mir. "Njihova nominacija šalje poruku da bi hrabrost i progresivno razmišljanje preko nacionalnih granica trebali biti nagrađeni", izjavili su zastupnici Europskog parlamenta u pismu norveškom odboru za Nobelovu nagradu. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).

SOFIJA

Protiv Istanbulske konvencije: Predsjednica bugarske socijalističke stranke Kornelija Ninova pozvala je sve bugarske zastupnike u Europskom parlamentu da glasuju protiv Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Rezolucija Europskog parlamenta traži mišljenje Suda pravde o tome u kojj je mjeri prihvćanje Konvencije usklađeno sa sporazumima Europske unije. Ninova je kazala da će glasovanjem protiv rezolucije bugarski zastupnici u Europskom parlamentu obraniti bugarsku djecu i obitelji. Bugarska je jedna od zemalja koja nisu ratificirale Konvenciju. (EURACTIV-ov partner Dnevnik.bg)

ZAGREB

Farmaceutska industrija pod prijetnjom Brexita: Hrvatska neće biti u potpunosti izložena učincima tvrdog Brexita zbog niske razine prekogranične trgovine. Međutim, postoji zabrinutost zbog farmaceutske industrije koja je posljednjih godina povećala svoj izvoz u Ujedinjenu Kraljevinu i sada se pita hoće li pravilnik o uzajamnom priznavanju ispitivanja kvalitete lijekova među državama članicama EU-a i dalje vrijediti nakon Brexita.

Veliki problem je smeće: prema zakonu EU do početka 2019. trebalo je biti zatvoreno više od 100 odlagališta, izjavio je ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Zbog stanja infrastrukture, Hrvatska do sada to nije mogla učiniti, a zatvaranja su se vršila povremeno. Do danas je zatvoreno samo 27 odlagališta. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Srbija ne slijedi vanjsku politiku EU prema Rusiji: EU je 2018. godine objavila 54 deklaracije o vanjskoj politici za partnere iz trećih zemalja koje treba usvojiti, a Srbija ih je usvojila samo 28. Prema analizi ISAC-a, Srbija i dalje ne poštuje izjave EU izravno ili neizravno vezane uz Rusiju. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:53