NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Škotska službeno najavila novi referendum o neovisnosti nakon Brexita

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Ian Blackford, zastupnik Škotske nacionalne stranke u britanskom parlamentu
 Russell Cheyne / REUTERS
LONDON

'Vjetar u jedra' za zagovornike ostanka u EU: Brexit se možda neće uopće dogoditi, ako konzervativni zastupnici ne podrže planove Therese May ovog tjedna, izjavio je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u nedjelju. 'Sada imamo priliku otići 29. ožujka ili ubrzo nakon toga', rekao je Hunt. 'I vrlo je važno da zgrabimo tu priliku jer ljudi koji pokušavaju zaustaviti Brexit dobili su vjetar u jedra'.

Zastupnici će ponovno glasovati o sporazumu u utorak 12. ožujka, nakon što su ga odbacili u siječnju.

Škotska neovisnost: Škotska nacionalna stranka (SNP) zatražit će referendum o neovisnosti Škotske nakon Brexita, izjavio je glasnogovornik stranke Ian Blackford u nedjelju.

SNP će ovog tjedna podnijeti amandmane na premijerkine planove sporazuma o Brexitu koji će omogućiti održavanje drugog izbora za neovisnost Škotske.

'Učinit ćemo sve što možemo u suradnji s drugim strankama kako bismo zaustavili Brexit, nemamo želju vidjeti Škotsku kako se povlači iz EU protiv svoje volje, ali moramo shvatiti da ako se to dogodi onda narod Škotske mora odrediti svoju budućnost', izjavio je Blackford u BBC-jevoj emisiji Sunday Politics Scotland.

'Škotska vlada mora prestati koristiti Brexit kao izgovor za nastavak neželjene agende za neovisnost', rekao je glasnogovornik britanske vlade.

(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN – PARIZ

'Nein' za Macronovu ideju o minimalnoj plaći u EU: U jednom izdanju objavljenom u novinama Die Welt am Sonntag, čelnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer usprotivila se ideji Emmanuela Macrona za uvođenje europske minimalne plaće te europeizaciji društvenih sustava kao i ideji zajedničkog državnog duga.

Složila se s idejom o sigurnijim vanjskim granicama. 'Moramo dovršiti Schengen', rekla je, dodajući kako je potrebno postići dogovor o završetku 'zaštite granica'. Također je predložila ukidanje parlamentarnih sjednica u Strasbourgu i kazala kako dužnosnici EU više ne bi trebali biti izuzeti od nacionalnog poreza na dohodak.

Što se tiče sigurnosnih pitanja, ona je poduprla stalno mjesto za EU u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i uspostavu Europskog vijeća sigurnosti u kojem bi sudjelovala u Ujedinjena Kraljevina. Više na Euractiv.hr.

(Claire Stam, EURACTIV.de)

Macron izolira Francusku: U opusu objavljenom u Le Mondeu, Laurent Wauquiez, čelnik stranke desnog centra Les Republicains (EPP), kritizirao je Macronov apel za europskom obnovom. On ga je optužio da sugerira manje-više isto za Europu, više birokracije i agencija dok istovremeno izolira Francusku. Također se usprotivio daljnjem proširenju EU-a i podržao je strože granične kontrole kako bi se zaustavile masovne migracije.

(EURACTIV.fr)

Novi sukob s Ankarom: Turska je u nedjelju protjerala dopisnike nacionalne televizije ZDF i medijskog partnera EURACTIV-a Der Tagesspiegel, nakon što im je Ankara uskratila akreditaciju i dozvole boravka bez ikakvog opravdanja, izvijestio je Der Tagesspiegel.

U međuvremenu, vodeći kandidat EPP-a za izbore za EU, Manfred Weber, izjavio je kako Turska ne može postati članica EU te je upozorio kako će okončati pregovore o priključenju ako postane predsjednik Europske komisije.

(Claire Stam, EURACTIV.de)

BRUXELLES

Novac za klimu: 'Zašto ne tiskamo dodatni novac? Učinili smo to da spasimo banke. Moramo to učiniti kako bismo spasili klimu', napisao je Bart Staes, zastupnik belgijskih Zelenih, u flamanskim novinama De Zondag. 'Revizorski sud kaže da nam je potrebno 1,115 milijardi eura godišnje. Zašto ne stvorimo europsku klimatsku banku? Taj novac može financirati ulaganja te građanima i poduzećima osigurati beskamatne zajmove', predložio je Staes.

Njegova stranka tvrdi kako postoji mnogo pristaša zelenog kvantitativnog popuštanja prema kojem bi središnje banke mogle kupiti obveznice koje su izdale tvrtke ili vlade koje namjeravaju financirati investicije koje nisu štetne za okoliš. Prijedlog je zaradio kritike belgijskih konzervativnih stranaka. Bivši belgijski ministar financija Johan Van Overtveldt izjavio je kako bi takav prijedlog 'doveo do inflacije i financijske nestabilnosti'.

(Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

MADRID

Vođa separatista Puigdemont kandidira se za EU izbore: Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont vodit će stranku Zajedno za Kataloniju na izborima za EU kako bi 'internacionalizirao pravo na samoopredjeljenje u Kataloniji', objavio je političar u nedjelju. Međutim, odluka je samo simbolična jer bi prema izbornom zakonu, Puigdemont morao boraviti u Španjolskoj kako bi se mogao kandidirati na izborima za EU.

Bivši katalonski vođa trenutno živi u Belgiji, gdje je pobjegao nakon što je optužen za pobunu i sudjelovanje u jednostranom pozivu na neovisnost Katalonije nakon referenduma. Ako bude izabran, morat će napustiti svoje mjesto u Španjolskoj gdje je za njim raspisana tjeralica.

(Beatriz Rios, EURACTIV.com)

EFE se udružje s Googleom u borbi protiv lažnih vijesti: Google će surađivati sa španjolskom međunarodnom novinskom agencijom EFE kako bi joj pomogao u inovacijama i daljnjem napretku u najsuvremenijim digitalnim platformama. 'Savez s Googleom ključan je jer su tražilice neophodne za osiguravanje vidljivosti medija koji se mogu vidjeti i pročitati te za preusmjeravanje na pouzdane izvore informacija', izjavio je predsjednik EFE-a Fernando Garea.

'Zajednički rad u digitalnom okruženju između agregatora i novinskih agencija najbolji je protuotrov za lažne vijesti i dezinformacije, suradnja je nesumnjivo bolja od regulacije', dodao je.

(EuroEFE.EURACTIV.es/EPA)

VARŠAVA

'Obrana' poljske obitelji: Konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS-ECR) objavila je 9. ožujka Europsku deklaraciju koja se fokusira na 12 točaka: povratak izvornim vrijednostima EU-a, obrana prava roditelja da odgajaju djecu, borba se za poljske poljoprivrednike i ukidanje ilegalne imigracije.

Čelnik PiS-a Jarosław Kaczyński izjavio je kako je obitelj zauzela središnje mjesto u politici njegove stranke i upozorio je na ono što naziva 'napadom na djecu' koji je navodno pokrenula oporba. Gradonačelnik Varšave potpisao je prošlog tjedna Deklaraciju o LGBT + osobama, pozivajući na anti-diskriminaciju i seksualno obrazovanje za svu djecu.

(EURACTIV.pl)

RIM

Obvezno cijepljenje: Počevši od danas, Lorenzinijev zakon o obveznom cijepljenju postaje potpuno operativan, što znači da necijepljena djeca do 6 godina nisu kvalificirana za upis u školu. Neki pokreti roditelja usprotivili su se zakonu, tvrdeći da je to kršenje prava na obrazovanje. Prošlog tjedna, čelnik Lege Matteo Salvini pozvao je ministricu zdravlja iz PoKreta pet zvjezdica Giuliu Grillo da odgodi primjenu obveznog programa "kako bi se izbjegla trauma za djecu".

(Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Rusija planira investicije u energetiku: Moskva je spremna raditi na velikim projektima energetske infrastrukture s Grčkom, uključujući mogućnost povezivanja južne Europe preko Grčke s plinovodom Turski tok, izjavio je ruski veleposlanika u EU Vladimir Čižov za novinsku agenciju Athens-Macedonia, partnera Euractiva.

''Takav je projekt vrlo vjerojatan i realan, ali trebamo čvrste pravne garancije iz Bruxellesa. Naravno, gospodarski subjekti također moraju biti uvjereni da je takav put opskrbe izvediv ”, dodao je.

(Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Autentična Europska federacija: Mikuláš Dzurinda, bivši slovački premijer (EPP) iz desnog centra, koji je zemlju uveo u EU 2004. godine, opisao je tri faze članstva Slovačke u EU: u početku je rekao da je to "slijepa radost" , tada je došlo do "buđenja i ekonomske krize", a trenutno postoji trajna politička kriza koja ugrožava projekt EU. Rješenje se kreće prema "autentičnoj europskoj federaciji koja se temelji na načelu supsidijarnosti", kazao je.

(Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Potpredsjednik vladajuće stranke u nevolji: Jaroslav Faltýnek, potpredsjednik političkog pokreta ANO, koju je osnovao češki premijer, osumnjičen je da je utjecao na češki antimonopolski ured u predmetu koji se odnosi na natječaj za cestarinu za češke autoceste. Policija je zaplijenila njegov laptop i mobilni telefon. Premijer Andrej Babiš izjavio je kako je siguran u Faltýnekovu nevinost. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Zeleno svjetlo za proeuropski savez: Rumunjski Visoki sud odbacio je odluku Središnjeg izbornog ureda i odobrio registraciju Saveza 2020 USR PLUS, koalicije dviju proeuropskih stranaka. "Nastavit ćemo se boriti s još više poticaja", izjavio je Dacian Ciolos, bivši povjerenik EU, koji je sada šef stranke PLUS i kandidat za izbore u EU za taj savez. Prethodno je njegova registracija odbijena na pravnim birokratskim osnovama, koje je oporba smatrala pokušajem vlade da blokira proeuropski savez.

(Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIJA

Unapređenje kakvoće zraka: U Bugarskoj se razvija projekt nacionalnog programa za poboljšanje kvalitete zraka koji će koštati između 242 i 450 milijuna eura, izjavio je bugarski ministar okoliša Neno Dimov. Projekt obuhvaća razdoblje od 2018. do 2024. godine. Programom je predviđena provedba mjera za sektore grijanja u stambenim jedinicama i transporta. Glavni fokus je na postupnom ukidanju peći na kruto gorivo i kotlova u općinama s lošom kakvoćom zraka.

(Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Četvrta ostavka ministra: slovenski ministar zdravstva Samo Fakin podnio je ostavku zbog zdravstvenog stanja. To je četvrta ostavka u vladi od njezinog sastavljanja u rujnu prošle godine.

(Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Provokativna ministrica odbila dati ostavku: ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac udarila je djevojku dok je vozila automobil bez važeće vozačke dozvole. Za razliku od oporbe, vlada tvrdi da nema razloga da podnese ostavku.

(Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

EU ljuta na rasističko okupljanje: oko 200 članova nacionalističkog srpskog četničkog pokreta okupilo se u bosanskom gradu Višegradu, na granici između Srbije i Bosne, povodom godišnjice uhićenja njihovog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihajlovića, ratnog zločinca. Skup je osuđen od strane OESS-a i misije EU.

(Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Nova prepreka u dijalogu: Prištinska platforma za pregovore s Beogradom koju je usvojio kosovski parlament propisuje uzajamno priznavanje Kosova i Srbije u postojećim granicama, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji i ukidanje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244. Aleksandar Vučić je kazao kako je platforma "u biti odluka Prištine da se prekine dijalog s Beogradom". Priština i Beograd pregovaraju o sveobuhvatnom sporazumu uz posredovanje EU, ali razgovori su u krizi.

(Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:40