Pete Buttigieg se povukao iz utrke za Bijelu kuću: 'Želim ujediniti našu stranku i raditi na tome da porazimo Trumpa!'

Donedavni favorit umjerene struje Demokratske stranke, Pete Buttigieg, popularno zvani Gradonačelnik Pete, iznenadio je svoje simpatizere najavivši povlačenje iz utrke za Bijelu kuću.
Pete Buttigieg i njegov suprug Chasten Buttigieg u Iowi
 Tom Brenner / AFP

- U utrku smo ušli s razlogom: da porazimo aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, ali i da građanima predstavimo novu vrstu politike. Danas se iz te iste utrke povlačim, ali obećajem da ću napraviti sve što je u mojoj moći da ujedinim našu trenutno razjedinjenu stranku i osiguram da Demokrat u studenom pobjedi na izborima - kazao je Buttigieg pred svojim stožerom u gradu South Bend američke savezne države Indiane u kojem je obnašao dužnost gradonačelnika.

Buttigiegevo odustajanje uistinu je iznenadilo mnoge, ali je ono i prvi odgovorni potez demokratskih kandidata u predizborima. Unatoč tome što je Gradonačelnik Pete bio relativan pobjednik predizbora u saveznoj državi Iowi, a dobar rezultat ostvario je i u New Hampshireu, od Nevade njegova popularnost počinje nezaustavljivo padati u korist bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, također kandidata umjerene struje.

Na posljednjim izborima u Južnoj Karolini, Buttigieg je osvojio samo 8 posto glasova zbog čega nije dobio niti jednog delegata. S druge strane, relativan pobjednik u toj državi bio je upravo Biden, kojem predizborne ankete i predviđaju bolji uspjeh na sutrašnjem Super Utorku tijekom kojeg će Trumpova protukandidata istovremeno birati čak 14 saveznih država.

Umjerena struja strahuje od nominacije Bernieja Sandersa, samoprozvanog socijalista koji službeno nije niti član njihove stranke. Buttigieg je postupio odgovorno spoznavši da je kucnuo čas da se u ključnom trenutku, manje od 24 sata prije Super Utorka, umjerena struja Demokratske stranke ujedini i zajedničkim snagama pokuša spriječiti pobjedu Bernieja Sandersa za koju smatraju da bi dugoročno ozbiljno naštetila ugledu stranke.

Iako Buttigieg još uvijek nije službeno podržao niti jednog od svojih protukandidata, logika nalaže da će to učiniti tijekom današnjeg dana i da bi "sretan dobitnik" Gradonačelnikovog političkog kapitala mogao biti upravo Joe Biden, feniks Demokratske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:53