Pobjeda ujedinjenih pučana iz Slovenije i Hrvatske, Tajani povlači kontroverznu izjavu

Upravo se održao sastanak predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i delegacije hrvatskih i slovenskih zastupnika iz redova političke grupacije Europske pučke stranke (EPP) nakon kojeg je objavljeno priopćenje u kojem se predsjednik Tajani jasnije ogradio od spornih stavova.
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani
 Lisi Niesner / REUTERS

- Sastavljena je zajednička izjava kojom se predsjednik Europskog parlamenta jasno i nedvojbeno ograđuje od kontroverznih stavova koje je izrekao prije nekoliko dana - rekla je zastupnica HDZ-a (Europska pučka stranka, EPP) Ivana Maletić nedugo nakon što je napustila sastanak.

Hrvatski i slovenski zastupnici iz grupacije Europske pučke stranke jučer su sastavili zajedničko pismo u kojem su predsjednika Tajanija pozvali da povuče svoju spornu izjavu i da se jasnije ispriča slovenskom i hrvatskom narodu.

- Predsjednik Tajani je tijekom sastanka ponovio da niti u jednom trenutku nije imao namjeru uvrijediti naše građane te da nije bio svjestan da će njegova izjava u ovoj mjeri šokirati njegove susjede - objasnila je Maletić, dodavši da je Tajani naglasio da njegov govor nije bio održan u svrsi predizborne kampanje, već da je riječ o pogrešnoj interpretaciji talijanskog jezika.

Tekst izjave Antonija Tajanija prenosimo u cijelosti:

Strasbourg, 13. veljače 2019.

Danas popodne sam se susreo s kolegama iz Hrvatske i Slovenije.

Istinski žalim i ispričavam se što sam koristio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su na bilo kakav način implicirale teritorijalne aspiracije. Uvjeravam Vas, to niti bila moja namjera niti mišljenje o tom problemu.

Kada sam u svome govoru spomenuo Istru i Dalmaciju, prvenstveno sam mislio na njihove građane, djecu i unučad, koji su bili prisutni i u publici.

Moja dosadašnja politička karijera najbolji je dokaz koliko cijenim i poštujem prijateljstvo s građanima Hrvatske i Slovenije.

Svaki oblik totalitarizma zaslužuje punu i nedvosmislenu osudu, a sve žrtve totalitarnih režima; fašizma, nacizma i komunizma zaslužuju jednako poštovanje.

Hrvatski zastupnici i dalje su podijeljeni u reakcijama na izjavu predsjednika Tajanija. Očekivano, zastupnici iz redova Europske pučke stranke zadovoljni su večerašnjim ishodom, dok ostali europarlamentarci smatraju da bi Tajani svejedno trebao odstupiti, naglašavajući da takva izjava ne priliči jednom visokom dužnosniku Europske unije.

Jozo Radoš (ALDE)

"Zbog ozbiljnosti te skandalozne izjave i nedovoljno jasne ograde od nje, odlučio sam potpisati zahtjev za opoziv gospodina Tajanija. Žao mi je što u ovoj prilici nismo uspjeli postići zajednički stav kao hrvatski zastupnici."

Ivan Jakovčić (ALDE)

"Pritisci su urodili plodom, Tajani se ispričao i smatram da je to dobro. Potpisao sam peticiju svjestan da do toga neće doći nego je riječ o običnom političkom činu. Pozvao bih političare da svoje izjave ubuduće usmjere prema građanima multikulturalnih sredina, poput Istre, zato što nama najviše treba mir."

Davor Škrlec (Zeleni)

"Ovo za mene nije dovoljno. Prema ovome što sam vidio, gospodin Tajani je manje-više ponovio sve što je već rekao tijekom plenarne sjednice, ali nije jasno naglasio da povlači sporne izjave. Smatram da to nije dovoljno od predsjednika Europskog parlamenta."

Biljana Borzan (S&D)

"Za mene je ovo korak naprijed koji je u stvari iznuđen pritiskom s ljevice i ne mogu zbog toga biti nezadovoljna. Međutim valja naglasiti činjenicu da je jako puno zastupnika potpisalo peticiju za njegov opoziv. Osobno smatram da on kao osoba nije dostojan funkcije koju obnaša, ali još ćemo vidjeti kako ćemo se postaviti dalje kao cijela grupacija."

Dubravka Šuica (EPP)

"Razgovarali smo gotovo sat vremena, predsjednik Tajani je pokušao objasniti zašto je do toga uopće došlo, ali je to tumačio talijanskim izrazima koji ne korespondiraju najbolje hrvatskom jeziku. Mi nismo bili zadovoljni time i tražili smo da se jasno ogradi od tih stavova, naglasili smo da su naši građani uvrijeđeni i povrijeđeni te da očekujemo jasnu ispriku, a to smo na kraju i dobili."

Ruža Tomašić (ECR)

"To nije isprika. On je trebao, da je pošten i iskren, reći 'povlačim svoje riječi'. I onda bi to bilo to. Ovako je opet riječ o predizbornoj kampanji."

Upravo je grupacija Europskih konzervativaca i reformista (ECR), kojoj pripada i zastupnica Ruža Tomašić, sastavila pismo koje su poslali predsjedniku Europskog Parlamenta Antoniju Tajaniju koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Tajani,

pišem Vam u ime političke grupacije Europskih konzervativaca i reformista kao odgovor na govor koji ste održali tijekom ovog vikenda u talijanskom gradu Basovizza. Nažalost, kao što ste i sami u međuvremenu postali svjesni, Vaši su komentari o Dalmaciji i Istri povrijedili građane Slovenije i Hrvatske.

Kako bismo zadržali jednaku razinu povjerenja i poštovanja prema funkciji predsjednika Europskog parlamenta i omogućili Vam da nastavite neometano obavljati svoje dužnosti, kao predstavnik naroda, stranaka i ljudi cijele Europske unije, apeliramo na vas da jasno i nedvojbeno povučete spornu izjavu koju ste dali. Siguran sam da razumijete da upravo zbog mirne i tolerantne Europe u kojoj danas imamo prilike živjeti moramo s velikom dozom opreza pristupati slavljenju pojedinih povijesnih događaja, osobito onih koji su bili konfliktni, kako bismo izbjegli krive interpretacije.

Molio bih Vas da i dalje nastavite obilježavati žrtve različitih totalitarnih režima, baš kao što to i mi činimo u svojim matičnim državama.

Srdačan pozdrav,

Syed Kamall, predsjednik kluba zastupnika ECR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:35