Radikalno desni AfD nije uspio: CDU je sačuvao vlast u Saskoj, SPD u Brandeburgu, ali AfD je u obje savezne države drugi po snazi

Birači su se ipak odlučili za stabilnost i dosadašnje stanje u saveznim državama.
Opravdano slavlje u taboru radikalno desne Alternative za Njemačku
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Procjene za Sasku (ARD):

 

CDU je bio najjača stranka i to je ostao: u 22.00 sata je imao 32,4 posto glasova (2014. je bilo 39,4 posto - minus 7 posto).

AfD je drugi s 27,9% (2014: 9,7% - plus 18,2 posto)

Die Linke: 10,3% (2014: 18,9% - minus 8,6 posto)

Zeleni: 8,4% (2014: 5,7% - plus 2,7 posto)

SPD: 7,7% (2014: 12,4% - minus 4,7 posto)

ard.de / ard.de
 

 

Procjene za Brandenburg:

 

SPD je ostao najjači: 26,2 posto  (2014: 31.9% - minus 5,7 posto)

AfD je drugi 23.5% (2014: 12.2% - plus 11,3 posto)

CDU 15.6% (2014: 23 % - minus 7,4 posto)

Zeleni: 10,8% (2014: 6.2% - plus 4,6 posto)

Die Linke 10,7% (2014: 18.6% - minus 7,9 posto)

 

ard.de / ard.de
 

 

Interes za izbore je bio vrlo visok: u Saskoj je na izbore išalo 65% upisanih birača (2014: 49 percent), a u Brandenburgu 60.5% (2014: 47.9%). 

Njemački su birači i na istoku izabrali stabilnost: AfD ni u jednoj od saveznih država neće biti u poziciji da kao izborni pobjednik pokušava složiti vlast. Što ne bi ni uspio jer niti jedna stranka s njim ne želi ući u koaliciju. Ali, u slučaju da je pobijedio sasvim je jasno da bi dio birača očekivao da im se to omogući. No, izbori su pokazali ono što je već dulje jasno: AfD se uspio snažno profilirati na istoku Njemačke kao druga politička snaga. Ako gledamo obje savezne države gotovo je izjednačen s CDU-om. Jer, SPD je u Saskoj tek četvrti po snazi. Nezadovoljni stanovnici Istočne Njemačke potražili su utočište pod skutima ozbiljnih ksenofoba, političara sa stavovima koji podsjećaju na nacizam i koji više od svega mrze Angelu Merkel. A takvih ima oko četvrtina u svakoj od ove dvije savezne države.

U svemu tome ima i jedna dobra vijest. Očito je da je AfD većinu novih birača dobio u krugu nezadovoljnih djelovanjem radikalno lijeve stranke Die Linke (Ljevica, neki ih u Njemačkoj nazivaju komunistima). Što pokazuje da postoji jedan protestni dio biračkog tijela od nekih 15% koji je daleko od bilo kakve ideološke potke: riječ je o frustriranoj skupini istočnonjemačkog društva koja se smatra izdanom i glas će dati bilo kome tko im ponudi odmazdu, osvetu, iako samo simboličnu. Takav nas trend ne treba čuditi: u Hrvatskoj je to skupina koja glasa za Živi zid, pa zatim za Mislava Kolakušića.

Zeleni su se uspjeli potvrditi kao respektabilna politička snaga i na istoku i to je izuzetno važan rezultat ovih izbora. Gotovo da su udvostručili svoj raniji rezultat i sada su s oko 10 posto podrške važan akter. Što će biti izuzetno važno na saveznim izborima za dvije godine kada će se i u tim saveznim državama skupljati važni bodovi. A i na Istoku neomiljeni liberali su došli na sam rub ulaska u oba parlamenta. Iako nisu uspjeli ući i to je pokazatelj da i u bivšem DDR-u nastaje srednja klasa.

Konačno, izborni će pobjednici imati dovoljno prostora za slaganje koalicije jer i CDU i SPD mogu birati sve stranke: ni Die Linke više nije naprihvatljiva opcija. Dok će se AfD smatrati izbornim pobjednikom (s punim pravom jer je ostvario najveći porast podrške birača). Što ima jednu lošu posljedicu: naime, vodstvo stranke s Istoka je tvrdilo da treba biti što radikalniji, dok na Zapadu zagovaraju civiliziranost. U očekivanom srazu tih dviju politika nije isključeno da radikali dodatno ojačaju. To će se posebno vidjeti za dva mjesece na izborima u Thuringiji iz koje je Bjoren Hoecke, jedan od najradikalnijiih (spomenik žrtvama holokausta u Berlinu smatra "nacionalnom sramotom"): ako on slučajno pobijedi to će biti znak dodatnog skretanja u radikalizam. Što bi se stranci moglo obiti o glavu na Zapadu gdje birači nisu skloni takvim eksperimentima.

Konačno, ovakav ishod osigurava miran nastavak "velike koalicije" CDU-a i SPD-a na nacionalnoj razini. Iduća je godina za Njemačku posebno važna zbog europski pitanja (o čemu smo pisali na Euractiv.hr), ali i borbe protiv moguće recesije. Stabilna je vlada važan preduvjet za uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2021 07:01