Slovenska tajna služba pokreće postupak protiv čelnika Odbora za kontrolu obavještajnih službi zbog objave državnih tajni

Afera s objavom podataka o djelovanju slovenske tajne službe (SOVA) u arbitražnom postupku dobila je novi nastavak. Preciznije, cijeli je projekt, zamišljen kao udarac kojim bi se oslabila vladajuća koalicija, dobio zamah bumeranga i vraća se prema onima koji su ga osmislili.
Matej Tonin, predsjednik Odbora za kontrolu rada obavještajnih službi slovenskog parlamenta
 Tomislav Kristo / CROPIX

Prema podacima Slovenske tiskovne agencije (sta), SOVA je pokrenula postupak protiv Mateja Tonina, predsjednika Odbora za nadzor rada obavještajnih i sigurnosnih službi (KNOVS). Tonin je član opozicijske stranke Nova Slovenija (NSi). Prema neslužbenim informacijama SOVA tvrdi da se u dijelu izvješća koje je KNOVS objavio 11. studenog nalaze i tajni podaci vezani uz procese zaštite interne komunikacije slovenskog tima za arbitražu. SOVA je o tome već,  navodi sta, izvijestila predsjednike države, vlade i parlamenta.

Euractiv.hr je o tome slučaju objavio tekst u subotu. Matej Tonin je za slovensku televiziju izjavio kako u objavljenom dokumentu nema tajnih podataka.

Jerca Korče, članica KNOVS-a iz vladajuće stranke LMŠ, izjavila je da je djelovanje Odbora ispod svih razina. Što nije govorila sve dok dokument nije objavljen i u Hrvatskoj.

Portal Siol.net, koji se smatra bliskim vladi, još je u subotu objavio kako je Tonin “svojim poklonom oduševio Hrvate" i objavom izvješća nanio štetu nacionalnim interesima. Portal je naveo kako nije slučajno da je članak u Hrvatskoj objavljen odmah nakon kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu, na kojemu su sudjelovali Tonin i čelnik slovenske oporbe Janez Janša, čije su stranke dio političke obitelji EPP-a. Marjan Miklavčič, nekadašnji ravnatelj SOVA-e, rekao je da je KNOVS  objavom izvješća o arbitraži naštetio Sloveniji. “Time su napravili uslugu Hrvatskoj jer izvješće u kojemu se govori o obavještajnim metodama rada uopće nije smjelo doći u javnost", kazao je Miklavčič. Dodao je da objava izvješća sada otežava i rad na slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitraže koja je na sudu Europske unije u Luxembourgu.

Sud EU bi svoju odluku o tome je li nadležan za spor između Hrvatske i Slovenije trebao donijeti 11. prosinca ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2021 12:24