Što još čeka Ursulu von der Leyen i Christine Lagarde da bi mogle preuzeti svoje funkcije: glasanje u Parlamentu i odobrenje Europskog vijeća

Ursula von der Leyen (VDL), njemačka ministrica obrane imenovana za predsjednicu Europske komisije, suočava se u Europskom parlamentu s protivljenjem Socijalističke skupine (S&D) i  Zelenih.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker vrlo je srdačno dočekao svoju nasljednicu Ursulu von der Leyen
 Francois Lenoir / REUTERS

Odluku o imenovanju konzervativne VDL za najvišu poziciju u Europskoj Uniji donijeli su čelnici EU nakon dugih pregovora, zaobilazeći vodeće kandidate koje su predstavile parlamentarne grupacije.

Kako bi bila izabrana za sljedeću predsjednicu Komisije, VDL treba dobiti potporu natpolovične većine zastupnika u Europskom parlamentu. Međutim, podršku socijalista neće tako lako dobiti.

Europski socijalisti pretrpjeli su poraz nakon što je njihov kandidat Frans Timmermans izbačen iz igre za predsjednika Komisije zbog snažnog protivljenja populista i zemalja Višegradske skupine te Hrvatske.

Socijalistička je grupa priopćila kako neće jednostavno dopustiti imenovanje VDL. Njihov je cilj potaknuti kandidatkinju na usvajanje progresivnijeg plana.

Von der Leyen će se sastati s parlamentarnim skupinama i njihovim čelnicima u Bruxellesu sljedećeg tjedna. Novi šef parlamenta David Sassoli savjetovao je von der Leyen da se ozbiljno posveti zadatku vođenja kampanje za potporu zastupnika.

Brojni zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni su zbog zaobilaženja Spitzenkandidat procesa u imenovanju von der Leyen za lidericu Komisije.

Svoju će kampanju von der Leyen započeti susretom sa skupinom Zelenih koje još mora uvjeriti da ju podrže za predsjednicu Komisije. Liberali i Europska pučka stranka će gotovo sigurno poduprijeti njezinu kandidaturu.

Za vodstvo Europske središnje banke nominirana je Christine Lagarde. Međutim, prije nego što uspiju preuzeti svoje uloge, obje kandidatkinje još čekaju procedure u trajanju od nekoliko mjeseci.

Cijeli proces odvija se na sljedeći način:

Europski parlament glasat će o nominaciji von der Leyen za predsjednicu Komisije u tjednu nakon 15. srpnja (vjerojatno 16. srpnja).

Za pobjedu joj je potreban glas natpolovične većine zastupnika kojih je ukupno 751, ali ih glasati smije samo 748 jer su troje isključeni: dolaze iz Katalonije, u egzilu su u Europi pa nisu mogli dobiti potvrdu svog mandata u Madridu. Da su došli u Madrid, završili bi u zatvoru.

European Council Council of the European Union / European Council Council of the European Union

O cijelom timu Europske komisije, dake svih 27 povjerenika, Parlament će glasati 22. listopada u Strasbourgu.

Ministri financija eurozone službeno će predložiti Lagarde kao kandidatkinju za čelno mjeto u Europskoj središnjoj banci na sastanku u Bruxellesu.

Zatim se konzultira Parlament, kao i Upravno Vijeće ESB-a, iako njihovi stavovi nisu obvezujući, a moguće je i organiziranje saslušanja s kandidatkinjom.

Nakon toga nominacija mora biti ponovno potvrđena od strane Europskog vijeće, a sljedeći sastanak održat će se od 17. do 18. listopada.

European Council Council of the European Union / European Council Council of the European Union

Belgijski premijer Charles Michel već je izabran za predsjednika Europskog vijeća, s mandatom koji počinje 1. prosinca, a traje dvije i pol godine te se može jednom obnoviti.

Josep Borrell potvrđen je za šefa vanjske politike, a o njemu će se glasati u sklopu cijele Komisije.

Između 30. rujna i 8. listopada Europski parlament održat će saslušanja svih imenovanih povjerenika koje će odbori zatim odboriti ili odbiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:20