Hrvatska neće zabraniti glifosat, iako su mnoge države EU krenule u borbu protiv kontroverznog herbicida

Dok brojne države Europske unije zabranjuju uporabu glifosata, a znanstvenici upozoravaju na njegovu štetnost, hrvatska ministrica poljoprivrede u nedjelju 3. srpnja je izjavila da se u Hrvatskoj  zasad neće zabraniti upotreba glifosata.
Glifosat je dozvoljen za uporabu u Europskoj uniji do prosinca 2022. kada EU mora odlučiti o produžetku uporabe na sljedećih deset godina. Na slici: Prosvjed ispred zgrade Europske komisije u Bruxellesu, 2017. godine
 Yves Herman / REUTERS

Herbicidi na bazi glifosata najčešće su proizvodi za suzbijanje korova na svijetu. Ministrica je u svom pojašnjenu objasnila da je to herbicid koji se pokazao najučinkovitiji u borbi protiv korova za koji se 'sumnjalo' da je potencijalno kancerogen.

Zbog toga je Europska agencija za sigurnost hrane provela niz istraživanja koja nisu dokazala kancerogenost takve tvari pa je Europska komisija produžila njegovu upotrebu do 2022., rekla je ministrica Vučković. Dodala je da će Hrvatska sudjelovati u svim raspravama i, ustreba li, naručiti dodatna znanstvena istraživanja.

Najveću zabrinutost oko zabrane glifosata predstavlja činjenica da će se njome naškoditi konkurentnosti naših poljoprivrednika budući da za sada nema jedinstvenog zamjenskog sredstva, rekla je ministrica.

U nedjelju 3. studenog stranka Zeleni list je poslala otvoreno pismo ministrici u kojem ističu zabrinutost oko uporabe herbicida, posebice u pogledu tržišta meda.

Tražili su potpunu zabranu uporabe glifosata zbog njegove potencijalne kancerogenosti za ljude.

- Stoga je Austrija već zabranila glifosat, pa bi trebala i Hrvatska, ne čekajući EU direktivu, izvijestili su u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zelene liste Nenad Matić.

Posebice ističući primjere s hrvatskog tržišta meda napomenuo je i da su doze glifosata (testiranje je tisuću kuna po uzorku) u hrvatskom medu vrlo vjerojatno niže od europskog prosjeka, uz ostalo, zbog manje intenzivne poljoprivrede. To je tek potrebno detaljnije ispitati i onda dobiveni rezultati mogu biti marketinška podrška domaćem medu, a i zaštita naših potrošača, poručio je.

Postupne zabrane

Austrija je postala prva članica EU koja je zabranila uporabu glifosata u srpnju, a ograničenja su također na snazi u Češkoj, Italiji i Nizozemskoj. Također, Austrija je zabranom prkosila pravilima europskog tržišta, no danas ona ima i najveći udio organskih poljoprivrednih posjeda u Europskoj uniji - otprilike 23 posto, dok je prosjek EU, prema podacima Eurostata iz 2017., sedam posto.

Glifosat je dozvoljen za uporabu u Europskoj uniji do prosinca 2022. kada EU mora odlučiti o produžetku uporabe na sljedećih deset godina. Glifosat je trenutno dozvoljen na period od pet godine odlukom Europskog parlamenta iz 2017. godine koja je izazvala žustre rasprave između farmaceutskih tvrtki, građanskih udruga i zastupnika.

Francuska planira postupno ukinuti glifosat do 2023. godine. No, dvadesetak francuskih gradonačelnika je tijekom kolovoza zabranilo opasni herbicid iz svojih općina, prkoseći vladi Emmanuela Macrona . Macron je još 2017. obećao da će u roku od tri godine zabraniti njegovu uporabu. No, to nije učinio.

Njemačka će zabraniti uporabu glifosata od kraja 2023. i ograničiti njegovu upotrebu do tada, priopćilo je 4. rujna njemačko Ministarstvo zaštite okoliša. Prema njihovim tvrdnjama, ukinut će kontroverzni glifosat jer ima negativni učinak na populaciju insekata ključnu za ekosustave i oprašivanje usjeva hrane.

Farmaceutski lobi

Farmaceutska tvrtka Bayer, jedan od proizvođača ove tvari, nije se složio s odlukom Njemačke, rekavši da 'takva zabrana ignorira nadmoćne znanstvene procjene nadležnih tijela širom svijeta koja već više od 40 godina tvrde da se glifosat može koristiti bez opasnosti za zdravlje'.

Glifosat je razvila američka tvrtka Monsanto pod markom i nazivom Roundup. Deseci drugih kemijskih kompanija, uključujući Dow Agrosciences i njemački BASF su glifosat plasirali širom svijeta.

Zabrinutost zbog njegove sigurnosti pojavila se kada je Agencija Svjetske zdravstvene organizacije 2015. godine zaključila da 'vjerojatno uzrokuje rak'.

Bayer, koji je kupio Monsanto prošle godine, tvrdi kako su istraživanja i regulatori pokazali da su glifosat i Roundup sigurni za ljudsku upotrebu. Tvrtka se trenutno suočava s tužbom zbog brojnih tvrdnji da proizvod uzrokuje ne-Hodgkinov limfom.

Prema podacima iz Ministarstva poljoprivrede, dobivenim na upit, u Hrvatskoj je trenutno odobreno 21 sredstvo za zaštitu bilja koja sadrže aktivu tvar glifosat. Njegova ukupna potrošnja se kreće u razmjerima do 50 posto ukupne potrošnje herbicidnih pripravaka u Hrvatskoj.

Također navode da je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva poljoprivrede usvojila Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida za razdoblje 2013. - 2023. godine kojim je njihovu uporabu svela na minimum.

Hrvatska poljoprivredna komora je za Euractiv.hr izjavila da Hrvatska može ići u smjeru Austrije, no prije zabrane je potrebno pronaći drugi oblik obrade korova, napraviti dobru znanstvenu analizu i instrument potpore kako bi se poljoprivrednike pripremilo na prijelazno razdoblje i obrazovalo mala gospodarstva.

Europski zakonodavci trenutno pozivaju na zabranu produljenja glifosata nakon 2022, a u slučaju zabrane na razini EU, odluku će morati uzeti u obzir i Hrvatska. No, hoće li ovoga puta prilikom glasanja pobijediti farmaceutski divovi, građanske inicijative, znanstvenici ili politička volja?

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:09