Lideri EU pozivaju da se nauče lekcije iz krize korona virusa. I dogovorili zajedničku pomoć od 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova

Iako ovog puta nisu bili fizički zajedno, lideri država članica Europske unije su i putem video konferencije teško došli do kompromisa oko teksta zajedničke izjave. Lideri članica EU izrazili su punu solidarnost i suosjećanje s hrvatskim predsjedništvom i narodom te spremnost za pomoć u suočavanju s posljedicama potresa u Zagrebu.
Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća
 François WALSCHAERTS / AFP

Nije bilo teško dogovoriti se oko općenitih točaka koje se tiču potrebe zajedničkog djelovanja, pomoći, solidarnosti i tako dalje ali ključna prepreka je bila ona koja se tiče financijskih mera za suočavanje sa socio ekonomskim posljedicama krize. Italija, Španjolska i neke druge države su tražile da u tom djelu EU bude jasnija i ambicioznija. Razumljivo da ove države koje su najviše i pogođene krizom ne mogu biti nezadovoljne s mjerama koje će biti usvajane u nekoliko tjedana li mjeseci već traže hitne mjere. Jedna od točaka prijepora su opet euroobveznice kojima se snažno protive Njemačka i Nizozemska (i druge članice "hanzeatske lige", ali one se skrivaju iza ove prve dvije).

U jednom trenutku se činilo da neće niti biti zajedničke izjave jer se i oko nje moraju dogovoriti svi lideri.

Čak i tiskovna konferencija je bila virtualna. Novinarima su se obratili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Michel je rekao da su se i složili da trebaju zajedno raditi i s državama G-20 kako bi se što prije došlo do cjepiva protiv koronavirusa. Predsjednik Europskog vijeća je rekao da su tijekom rasprave zaključili da ovu bitku niti jedna država ne može dobiti sama te da EU mora djelovati zajedno.

Usula von der Leyen je rekla da Komisija podržava države članice sa svim mogućnostima koje ima na raspolaganju: od fleksibilnosti da članice neometano djeluju uz proračunsku fleksibilnost do mobiliziranja EU fondova za hitnu pomoć.

No, rekla je da treba jasno imati na umu da je ovo zadnja godina višegodišnjeg proračunskog okvira i da je nužno imati ambiciozni okvir i za buduće.

- Moramo se pripremiti i za razdoblje kada ćemo se vratiti u normalnu situaciju kako bismo obnovili našu ekonomiju - rekla je.

Von der Leyen je rekla da se Komisija ponudila održati donatorski događaj gdje bi se skupljale donacije za izradu cjepiva protiv koronavirusa.

Šefovi vlada ili država članica EU su jučer navečer održali video konferenciju umjesto predviđenog redovitog Europskog vijeća. Glavna tema se nametnula sama po sebi a to je potvrda svih odluka o mjerama za suzbijanje brzog širenja koronavirusa i suočavanje sa svim posljedicama krize.

- Pandemija COVID-19 predstavlja izazov bez presedana za Europu i cijeli svijet. Traži hitne, odlučne i sveobuhvatne postupke na razini EU, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Učinit ćemo sve što je potrebno da bi zaštitili naše građane i prevladati krizu, čuvajući pri tome naše Europske vrijednosti i način življenja - stoji u tekstu zajedničke izjave članova Europskog Vijeća, odnosno šefova država ili vlada EU.

Svjesni tereta kojeg ova kriza stavlja na gospodarstva svih država, kao i na hitnu potrebu djelovanja, lideri su prihvatili sve ključne prijedloge Europske komisije kao reakcija na krizu.

Ključni postupci pri tome će se kretati oko pet ključnih mjera:

  • ograničavanje širenja zaraze
  • osiguranje medicinske opreme
  • potpora znanstvenim istraživanjima
  • suočavanje sa socio ekonomskim posljedicama krize
  • sudbina građana EU zatečenih u trećim državama

Podržali su i planove Europske komisije da, u svijetlu mjera koje su neke države članice poduzele uvodeći ograničenja prelaska i unutarnjih granica, osiguraju takozvane zelene trake za prijevoz roba kako bi opskrba za građane bila neometana. Naglasili su i kako će se odlučno boriti protiv kampanje širenja dezinformacija.

Lideri su pozvali na ukidanje svih restrikcija za prodaju medicinske opreme unutar EU dok se stvaraju zajedničke zalihe na razini Unije te uvode ograničenja za izvoz. Tražili su od Europske komisije da osigura potrebna sredstva za zalihe opreme, ventilatora, maski i drugih materijala kako bi se pomoglo državama članicama koje u određenom trenutku budu osjetile nestašicu.

Najviše se razgovaralo o suočavanju s posljedicama koje kriza ima za gospodarstvo te za građane. Podržali su prijedlog Komisije da se iz kohezijskih fondova odmah izdvoji 37 milijardi eura za Investicijsku inicijativu kao odgovor na korona virus. Uz to su podržali i mogućnost izmjene pravila za korištenje Europskog fonda solidarnosti za hitnu pomoć zdravstvenom sustavu.

Lideri EU pozivaju da se ova kriza shvati kao “pouka” i da se društvo i države bolje pripreme kako bi ubuduće bili otporniji na ovakve izazove.

- Svi bismo trebali izvući pouke iz trenutne krize i početi razmišljati o otpornosti naših društva kada se suočavamo s ovakvim događajima. U tom smislu, došlo je vrijeme za uspostavu ambicioznieg, djelotvornog sustava upravljanja krizom unutar EU - stoji u zajedničkoj izjavi.

I dalje, bez obzira na krizu, nije jasnoj niti kada će se obnoviti pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine, o čemu se lideri nisu mogli dogovoriti prije krize. Predsjednik Europskog vijeća Michel je rekao da se ti pregovori moraju što prije nastaviti jer kriza nameće brži dogovor budući da je EU proračun jedan od alata koji su nam potrebni i za suočavanje s ovakvom krizom.

Iako u samo dva retka teksta, lideri su potvrdili i raniju odluku ministara o otvaraju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:10