POSEBNI IZVJEŠTAJ

Kako mjere ruralnog razvoja potiču poljoprivredu i poboljšavaju kvalitetu života u Hrvatskoj?

Kako mjere ruralnog razvoja poboljšavaju kvalitetu života na selu i ruralnim područjima? Otkrivamo u posebnom izvještaju.
Hrvatski OPG

Od otoka, preko planina sve do sjevernih ravnica Hrvatske, mjere iz programa ruralnog razvoja doprinjele su razvoju poljoprivrenika. Od nepovratnog novca iz programa ruralnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. vrijednosti 2,4 milijarde eura, poljoprivrednici su kroz 19 mjera iskoristili sredstva za unaprijeđenje svojih gospodarstava. Za nekih mjere su značile ulaganje u modernizaciju opreme. Neki poljoprivrednici su uložili u promociju i prodaju proizvoda ili izgradnju malog seoskog odmarališta za odmor od gradske vreve. Bilo da se radilo o izgradnji ceste ili vrtića, fondovi za ruralni razvoj ciljali su na sve što je bilo potrebno unaprijediti kako bi se u Hrvatskoj oživila želja za ostankom u ruralnim područjima i potaknulo na razvoj vlastite poljoprivredne proizvodnje. Protekla godina u kojima su poljoprivrednici osjetili gubitke zbog razornih potresa ili Covida-19 još jednom je pokazala koliko je sektor ranjiv na sve promjene. No, unatoč padovima, uspješne priče o usponima zahvaljajući politici razvoja ruralnih područja vrijedno je spomenuti kako bi dale poticaj za pogled u vis i korak unaprijed.

U nastavku donosimo pet primjera, odnosno pet izvještaja koji pokazuju samo mali dio velike priče: ''Kako mjere ruralnog razvoja potiču poljoprivredu u Hrvatskoj?''. Priče su nastale u sklopu medijskog projekta Europke komisije ''Zajednička poljoprivredna politika - više od poljoprivrede'' i portala Euractiv. Svakog dana ćemo objaviti novu priču.

1. Obiteljski biznis proizvodnje borovnica pretvorili u prepoznatljiv ekološki brend

"Mjere ruralnog razvoja poboljšale su kvalitetu života u Međimurju, ali su natječaji nepravedni prema nama u sjevernoj Hrvatskoj."

image
Leo Lisjak, proizvođač borovnica sa svojom obitelji
Lucija Novak

2. Mlada četveročlana obitelj napustila život u Rijeci i krenula na selu uzgajati aroniju

''U Hrvatskoj je više od 900 proizvođača aronije. Oko dvije trećine površina i jedna trećina proizvođača su u ekološkom uzgoju."

image
Opg Krepnec

3. Mladog pčelara je ljubav prema proizvodnji meda dovela do brojnih nagrada, čak i do Bruxellesa

Komadina je 2016. godine otvorio vlastiti OPG. U 2017. godini njegov je med od kadulje osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj, a na natjecanju u Opatiji je osvojio zlato.

4. Uredski posao zamijenio radom u poljoprivredi. Sada želi motivirati druge da učine isto

Razina svijest o važnosti kvalitete hrane koju konzumiramo sve je veća. Agro HAHA želi da svi shvate da su ono što jedu i ono što misle.

image
agro haha

5. LAG Škoji kroz mjere ruralnog razvoja povezuje i unaprjeđuje život na srednjodalmatinskim otocima

Jednom tjedno postoji katamaranska veza Visa i Hvara, a i ta je veza zimi često upitna zbog lošeg vremena. Da bi se s Hvara došlo na Vis potrebno je ići preko Splita, a naravno i vratiti se istim putem što nije moguće izvesti u jednom danu. Isto je i sa Šoltom. No, LAG Škoji je pronašao riješenje da poveže otoke na različite kreativne načine.

image
S lijeva na desno suradnice LAG-a Škoji: Adela Duboković, Manuela Antičević, Ivana Pozaić i Lara Stojanović
"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:11